Júniushoz képest jelentős javulás állt be az európai légiforgalomban az év hetedik hónapjára, legalábbis ami a járatok számát illeti. Viszont a tavalyi azonos időszakhoz képest a kapacitás 61 százaléka még így is hiányzott, és megtorpanás szintén érzékelhető.

Az Eurocontrol friss adatai alapján július elején még naponta nagyjából 11 ezer, az utolsó napjaiban pedig már 17 ezer járat közlekedett, átlagosan minden nap pár száz járattal több volt a légtérben.

Forrás: Eurocontrol-Facebook

Eamonn Brennan főigazgató azonban figyelmeztetett, hogy a növekedési görbe július utolsó és augusztus első napjaiban “kisimult”, tehát akkor már alig bővült a járatszám.

A tavalyi adatokhoz viszonyítva idén júliusban 61 százalékkal kevesebb repülőgép közlekedett az Eurocontrol tagállamainak légterében, ez megegyezik az előzetes várakozásokkal.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a szervezet “kontrollált” határnyitás mellett számított erre a teljesítményre, de az unión belül az országok a legritkább esetben egyeztetik össze effajta intézkedéseiket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A forgalom egyenetlenül növekszik, Albániában már csak alig 20 százalékos a lemaradás tavalyhoz képest, Moldovában és Svédországban még mindig 70 százalékos visszaesést mértek. Magyarország légterében augusztus első napjaiban 59 százalékkal irányítottak kevesebb gépet az egy évvel korábbihoz képest.

A legtöbb járatot Spanyolország, az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország légterében irányították, Karlsruhe, London és Maastricht voltak a legnagyobb forgalmat kiszolgáló központok.

Az európai légiközlekedésben május közepe volt a mélypont, akkor a járatok 98 százaléka hiányzott. Ezt követően lassú javulás indult el, majd július elsején főként a Ryanair újraindulása miatt jelentős ugrás figyelhető meg a grafikonon.