Nagyon kellhet a pénz a Thomas Cook csoportnak, hogy csökkentse adósságait és finanszírozza további terjeszkedését, brit sajtóértesülések szerint ezért a turisztikai konszern megválhat légitársaságától. A cég cáfolta, hogy rövid távon ilyen tervei lennének, ugyanakkor hosszabb távon lehetséges a divízió értékesítése.

Forrás: Thomas Cook Facebook

A brit Sunday Times értesülései szerint az utazási konszern teljesen ki akarja szervezni maga alól a nyaraló charter járatokat teljesítő légitársaságát. A csoporthoz négy külön légitársaság is tartozik, amelyek egy cégbe történő szervezésével az eladást készítheti elő a konszern.

Ugyanakkor az üzleti kapcsolatokat nem kívánják megszakítani az önállósodó légi céggel, a járatok 50%-át továbbra is megtöltenék turistákkal a lap értesülése szerint.

A csoport így igyekszik vonzóvá tenni a potenciális befektetők számára a céget, az egyik ezek közül a kínai Fosun International, amely a Thomas Cook anyacégében 12%-os tulajdonrésszel rendelkezik.

A belga hírportál szerint másik potenciális vevő a német Lufthansa, amelynek belga leányvállalata, a Brussels Airlines kivásárolta a Thomas Cook légitársaság belgiumi ágának két repülőgépét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Lufthansa pedig már most 50%-os részvényese a konszern német légitársaságának, a Condornak.

Az esetleges vevőnek nem lesz könnyű dolga, ha alkudni szeretne a légitársaság árából, mivel a teljes csoport fenntarthatatlan mértékű, 886 millió angol fontnyi (318 milliárd forintnyi) adósságot görget maga előtt, 2017-ben pedig összesen 12 millió font nyereséget volt képes termelni.

A Thomas Cook csoport az ATW Online megkeresésére cáfolta az értesüléseket, kijelentették, hogy
jelenleg nincs konkrét terv a légitársaság értékesítésére, ugyanakkor  hosszabb távon nyitottak a konszolidáció irányába amennyiben üzletileg az ésszerű.

A Thomas Cook csoportban négy légitársaság működik, három cég Thomas Cook név alatt üzemel Nagy-Britanniában, Skandináviában és Spanyolországban, a negyedik pedig Németországban üzemel Condor brand alatt.

A négy cég jelenleg összesen 114 repülőgépet üzemeltet, a keskenytörzsű Airbus A320-asok, A321-esek és Boeing 757-esek mellett tizenkét szélestörzsű A330-ast és tizenhat 767-est.

Fotó: AIRportal.hu