Szándéknyilatkozatot írt alá a Qatar Airways a harmadik legnagyobb orosz légikikötő, a moszkvai Vnukovo repülőtér 25 százalékos tulajdonrészének a megszerzéséről.

A Financial Times internetes honlapja idézte a Qatar Airways vezérigazgatóját, Akbar Al Bakert, aki azt mondta, hogy a részesedés megszerzéséről szóló megállapodást nyolc héten belül megkötik. Az illetékes nem közölt vételi árat.

A moszkvai repülőtér utasforgalma tavaly elérte a 18 milliót.

A repülőtér 74,9 százaléknyi része Vitalij Vancev orosz üzletember és üzleti partnereinek a tulajdonában van.

Fotó: AIRportal.hu

Qatar Airways vezérigazgatója nem tárta fel, kinek a 25 százalékát veszi meg, de az orosz állami vagyonalap jelezte, hogy nem tervezi privatizálni 25 százaléknyi részesedését.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Katar komoly üzleteket kötött eddig is Oroszországban. Egyebek között 238 millió dollárért 25 százaléknyi részesedést vett a szentpétervári légikikötőben 2016-ban a QIA katari befektetési alap.

Szintén a QIA tavaly a Glencore svájci cégcsoporttal együtt 19,5 százaléknyi hányadot szerzett a Rosznyefty olajvállalatban 10,2 milliárd dollárért. Később azonban a konzorcium 14 százaléknyi részesedést továbbadott a kínai CEFC beruházási csoportnak 9,1 milliárd dollárért.