Balesetet szenvedett a németországi A3-as autópályán Regensburg és Straubing között egy norvég mentőhelikoptert szállító kamion. 

A baleset január 27-én nem sokkal éjfél előtt történt Németország A3-as jelzésű autópályájának Straubing és Regensburg közötti szakaszán. Egy helikoptert szállító nyerges vontatóhoz kapcsolt mélybölcsős félpótkocsi eddig ismeretlen okokból irányíthatatlanná vált.

A lengyel rendszámú pótkocsi hátsó része ennek következtében átszakította a szalagkorlátot, az általa szállított helikopter pedig ismeretlen mértékű – de vélhetően kisebb – anyagi kárt szenvedett.

A sofőr a balesetet követően távozott a helyszínről, hátrahagyta a járművet és pótkocsin levő, több millió dollárt érő helikoptert.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A jármű műszaki mentése elhúzódott, hogy az autópályán még a kora délelőtti órákban is fennakadásokat okozott a baleset – számolt be a BR.de.

A szállított, norvég LN-OOD lajstromjelet viselő Eurocopter EC135-T2 típusú helikoptert meg nem erősített információk szerint pár nappal korábban még Magyarországon látták, nem tudni miért szállították Németországba.

Illusztráció, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. egyik jelenlegi helikoptere (Fotó: AIRportal.hu)

Magyarország tavaly áprilisban vásárolt kilenc darab, 7-14 év közötti EC135-ös helikoptert Norvégiából a jelenlegi, bérelt osztrák gépek leváltására.

A beszerzés körülményeiről nem sok információ látott napvilágot, feltételezhető azonban, hogy a szolgálatot 2006 óta biztosító bérelt, de magyar lajstromba került forgószárnyasokat vissza kell adni.

2015-ben ugyanis Magyarország először nyílt közbeszerzés keretében keresett új partnert a légimentő szolgálatnak, de a tendert nem sokkal később indoklás nélkül visszavonták, és határozatlan időre meghosszabbították a szerződést az osztrák partnerrel.

Tavaly áprilisban a belügyi tárca költségvetéséből került finanszírozásra az „új”, használt gépek vásárlása, összesen 13 milliárd forint értékben.

A beszerzés Németországon keresztül zajlik, helyi fotósok több, jelzés nélküli, de még az eredeti norvég lajstromjelet viselő EC135-öst fotóztak le tavaly a kasseli repülőtéren. A mostani balesetben megsérült példány azonban nem volt köztük.

Eddig legalább egy ex-norvég mentőhelikopter érkezett Magyarországra. A 14 éves, LN-OOG lajstromjelű gép volt az első, amely a Budapestre érkezett. Amatőr fotók már az felbukkantak  a világhálón, de még nem állt szolgálatba.