A tavalyi tesztek sikerét követően idén minden hosszú távú járatot teljesítő repülőgépét ellátja egy mobil EKG-berendezéssel a Lufthansa.

A légiközlekedés során sajnos olykor előfordul, hogy egy utas rosszul lesz a repülőgép fedélzetén, és ilyenkor a járatnak általában meg kell szakítania az útját. A legtöbb utasrosszullétet valamilyen szívbetegség okozza.

A Lufthansa mostantól minden hosszú távú járatán elhelyez egy mobil EKG berendezést, amely egy esetleges utasrosszullét esetén segít megállapítani, hogy mennyire nagy a baj, amennyiben szívpanaszról van szó, szükséges-e a mielőbbi útmegszakítás.

A Lufthansa a világon elsőként szereli fel hosszú távú járatait a mobil EKG szerkezettel (Forrás: Lufthansa)

A CardioSecure nevű eszköz viszonylag kis méretű, és mindössze 50 grammot nyom, így nem foglal sok helyet a fedélzeten, azonban használata életet menthet.

Az utaskísérőknek nem kell orvosi tapasztalattal rendelkezniük a készülék üzemeltetéséhez: mindössze a 12 elektródát kell az utas testére erősíteniük, a készüléket csatlakoztatni a náluk lévő mobil eszközhöz, majd megnyitni az applikációt, valamint beírniuk olyan adatokat, mint a kor és testsúly.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az eszköz kapcsolódik a fedélzeten található WiFi-re, a neten keresztül azonnal elküldi az adatokat a Lufthansával partnerségben álló International SOS szervezetnek, ahol éjjel-nappal rendelkezésre álló szakemberek rögtön elemzik az adatokat. Ha megvan az eredmény, tájékoztatják a repülőszemélyzetet az utas állapotáról, így ennek fényében dönthetnek az esetleges útmegszakításról.

A Lufthansa valóban odafigyel az utasai egészségére: európai légitársaságként először alkalmazzák a Medical Travel Companion nevű szolgáltatást, amelynek köszönhetően az utasoknak lehetőségük van szakértőt fogadni a teljes repülőútra.