Berakodásra váró, mobiltelefonokkal teli raklapok gyulladtak ki a hongkongi Chek Lap Kok Nemzetközi Repülőtéren. Az eset körülményeit még vizsgálják, de sajtóinformációk szerint az elektromos eszközök lítium akkumulátorai kaptak lángra.

Az eset április 11-én, helyi idő szerint hajnali öt óra körül történt a légikikötő 452-es állóhelye közelében, ahol a repülőtéri tűzoltóság közel negyven percig küzdött, mire teljesen elfojtotta a lángokat – számolt be az Airlive.net.

A balesetben senki nem sérült meg, de sokkal nagyobb kár is keletkezhetett volna, ha már berakodás után, a repülőgépben gyullad ki a VIVO kínai telefongyártó készülékeivel telepakolt raklap, amint a Hong Kong Cargo Airlines gépén vittek volna a thaiföldi Bangkokba.

Ismert probléma, hogy a VIVO mobilokban lévő lítiumos akkumulátorok hő vagy külső erő hatására hajlamosak lángra lobbani.

Ugyanakkor minden lítiumos akkumulátor légi szállítására szigorú szabályok és ajánlások vonatkoznak, mert érzékenyek a külső légnyomás változására is. A fedélzeti tüzek leghatékonyabban akkor előzhetők meg, ha a gyártó által meghatározott töltöttségi szinten – általában 50-70% között – szállítják ezeket az energiaforrásokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ugyanezen okok miatt tiltják egyes légitársaságok, hogy az utasok a fedélzeten töltsék mobileszközeiket, és több példa is volt rá, hogy konkrét okostelefon- vagy laptop-típusokat tiltottak ki a gépek fedélzetéről ideiglenesen, mert az akkumulátorok hajlamosak voltak a túlmelegedni és kigyulladni.