Általában nem a környezettudatosság jut eszünkbe Indiáról, ám Goa szövetségi állam úgy döntött, hogy népszerűsíteni kezdi az egyszer használatos műanyagok mellőzését, és 2022-re plasztikmentessé válik.

Mivel az egyik legnépszerűbb úti cél a turisták körében Indiában, nem meglepő, hogy Goa szövetségi állam szenved a látogatók által termelt szemét miatt. A Goa Turisztikai Fejlesztési Társaság (GTDC), amely az állam turizmusáért felelős, úgy döntött, népszerűsíteni kezdi az egyszer használatos műanyagok mellőzését.

Azok a hotelek, amelyek részt vesznek a kezdeményezésben, többé nem kínálnak műanyagpoharat, -szívószálat, -evőeszközöket vendégeiknek, helyettük üveg vagy fa termékeket használnak a vendégek kiszolgálásakor.

Nem adnak továbbá műanyag palackos vizet sem, helyette vízautomatákat helyeznek el a szállodákban.

India növekvő népessége miatt a szemét hatalmas probléma az országban (Forrás: Unsplash)

A GTDC igazgatója elárulta, hogy a legnagyobb probléma, amellyel az indiai államnak szembe kell néznie, az a műanyagszennyezés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Reméli, hogy ezzel az intézkedéssel 2022 végéig egész Goa állam műanyagmentessé válhat, ahogyan egyébként azt újévi fogadalmukban megígérték.

Az óceáni szennyezés 20 százaléka az egyszer használatos műanyag palackokból áll, és a turizmus jócskán felelős a környezeti terhelésért. A turisztikai iparág számos résztvevője már korábban vállalta, hogy környezettudatosabb üzletpolitikára vált.

Többek között az Emirates, a Hi Fly, a Qantas és az Air New Zeland jelentette be, hogy teljesen megszabadul az egyszer használatos műanyag termékektől, de az Iberia és az Air France is radikálisan csökkenti ezen termékek használatát.