Amint arról korábbi hírünkben már beszámoltunk, néhány száz méterrel odébb költöztetik a ferihegyi Aeropark repülőgép-múzeumot a következő hónapokban. A múzeum honlapján közzétett tájékoztató szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér melletti Aeropark új helyszínének kialakítása, majd a múzeum költöztetése 2017. március 23-án kezdődik. Az új kiállítóhely várhatóan 2017. májusától fogadja a látogatókat.

Az üzemeltető közleményéhez mellékelt műholdképen az új helyszínről és a repülőgépek elrendezéséről láthatók újabb információk:

A képen a kék nyíllal jelölt terület lesz az új helyszín, a múzeumban tárolt repülőgépeket a 31L futópálya végső egyenese alá, a régi repülőtéri bekötő út, a 4-es számú autóút és annak felhajtó ágai által határolt területre vontatják át. A kis felbontású képen látszik, hogy a repülőgépek ellipszis-szerű alakban, orral a terület közepe felé nézve sorakoznak majd. A Malév Tu-154-es, a Tu-134-es és a Malév-Cargo festésű HA-MOG lajstromjelű Il-18-as a kiállítás 4-es autóút repülőtéri bekötő ágához közelebbi részében kerül elhelyezésre. A HA-MOA lajstromjelű klasszikus festésű Il-18-as pedig a bejárathoz közeli végen, a 31L futópálya végső egyenese lesz majd látható. A kisebb repülőgépek (2 db An-2, L-410, 2 db Yak-40, Li-2) pedig az ellipszis-szerű alakzat két, hosszabb szárán kapnak új helyet.

Forrás: LKK | © AIRportal.hu

Forrás: LKK

Az Aeroparkot működtető Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) és a Közlekedési Múzeum sajtóközleménye kiemeli, hogy a népszerű kiállítóhely a repülőtér fejlesztése miatt költözik új helyre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új helyszín alkalmas lesz az Aeropark szolgáltatásainak további bővítésére is és az infrastruktúrát is komolyan fejlesztik. A beruházás keretében BKK buszmegálló és az Aeroparkhoz vezető gyalogút létesül, vadonatúj könnyűszerkezetes épületek jönnek létre, a látogatók számára ingyenes parkolót alakítanak ki, de a Reptérlátogatás programra induló buszok is külön szilárd burkolatú buszfordulót és megállóhelyeket kapnak.

A fejlesztés során szimulátor, új kávézó, jól felszerelt repülős ajándékbolt létesül, a tervek között szerepel egy a légiforgalmi irányítást bemutató tárlat is. Minden kiállított repülőgép négy-négy irányból külön intenzív megvilágítást kap, mely a repülőtér felé forduló M4 felüljáróról impozáns látvány lesz. A folyamatban lévő repülőgép-felújítások zavartalanul folytatódnak, az ingyenesen kipróbálható kisgépes szimulátor pedig saját helyiséget kap.

A parkban kiállított gépek többségének tulajdonosa, a Közlekedési Múzeum szoros szakmai felügyelete mellett zajlik majd az költözés. A közlemény kiemeli, hogy bár csak a szomszédos telekre kell áttelepíteni a gépeket és eszközöket,

az évtizedek óta egy helyben álló masinák mozgatása különös gondosságot és előkészítést igényel.

Amint az az üzemeltető által közzétett képen is látszik, a repülőtér-látogatások március 30-tól az Aeropark szomszédságából, a Holiday Parking bejárata elől indulnak (piros nyíllal jelölt helyszín a képen).