Február 14-én átrepülik az MSN 4-es gyártási számú A380-as prototípust a párizsi Le Bourget reptér múzeumába, ahol kiállítást is berendeznek majd benne. A 2-es számú társa, valamint az 1-es gyártási számú ős-A320-as és az első A340-600-as pedig a toulouse-i Aeroscopia múzeumba kerül a következő években.

A Superjumbo egyik tesztpéldánya (Forrás: Airbus) | © AIRportal.hu

A Superjumbo egyik tesztpéldánya (Forrás: Airbus)

Négy prototípusát múzeumokba küldi az Airbus – írja az aero.de portál.

A gyártó közleménye szerint ezzel szeretnének hozzájárulni a légiközlekedés örökségének megőrzéséhez. Az őspéldányok az Airbus elmúlt harminc évének eredményeit és üzleti sikereit képviselik – teszik hozzá.

Az első kiállítási tárgynak elküldött repülőgép a 4-es gyártási számú A380-as lesz, amelyet február 14-én repülnek át a párizsi Le Bourget reptérre.

A francia főváros légiközlekedési múzeumában ez az egyik ős-A380-as 2018-tól fogadja majd a látogatókat. Addig konzerválják a szerkezetét, részleges kabinberendezést kap, és lesz benne egy tárlat is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A másik három prototípus a toulouse-i Aeroscopia múzeumba kerül a következő két évben. Ide helyezik a fentebbi repülőgép testvérét, a 2-es gyári számú A380-ast, valamint az 1-es gyári számú ős-A320-ast és az A340-600-as első, 360-as sorszámú darabját.

Az A380-as típus tesztelését öt repülőgép végezte, ezek közül az 1-es megmarad tesztgépnek a jelek szerint. A planespotters.net adatai szerint a 7-est és a 9-est pedig az Emirates vette át még 2009-2010-ben, előbbit át is szerelték emiatt az eredeti Rolls-Royce hajtóművekről Engine Alliance-gyártmányúakra. A gyártósor többi, korai példánya viszont eleve légitársasági használatra készült: a 3-ast, az 5-öst, a 6-ost és a 8-ast a Singapore Airlines üzemelteti.