Az Airbustól és a Boeingtől is szeretne új repülőgépeket rendelni Szaúd-Arábia nemzeti légitársasága, a pénzügyi előkészületeket már megtették.

A Maaal.com szaúdi híroldal saját forrásaira hivatkozva azt írta, a légitársaság megkezdte a tárgyalást helyi bankokkal egy 3 milliárd USA-dollár értékű hitelről, a forrásokat a légitársaság repülőgép-vásárlásra költené.

A nevük elhallgatását kérő források szerint a Saudia az Airbustól A321neókat, a Boeingtől 787-eseket és 777-eseket vásárolna, összesen 70 gép beszerzése a cél.

Forrás: Saudia

Az ország legnagyobb légitársasága jelenleg 144 repülőgépet birtokol, az Airbustól korábban is inkább keskeny-, a Boeingtől pedig szélestörzsűeket vásároltak.

A Saudia tulajdonosa, az állam két fapados leányvállalattal is rendelkezik: a Flyadeal és a Flynas közül előbbi korábban már visszamondott egy Boeing-megrendelést, 30 darab 737 MAX vételétől állt el.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A múlt hónapban ugyanezen lap értesülései alapján írtunk arról, hogy Szaúd-Arábia új fapados légitársaság alapítását tervezi, mert azzal számolnak, hogy a járvány után jelentősen megugrik az országra kíváncsi turisták száma. A tervek szerint 2030-ra százmillióra növelnék a látogatók számát éves szinten.

A Reuters megkeresésére a légitársaság egyelőre nem reagált, az Airbus arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak a vállalatokkal, a Boeing nem kívánt reagálni.

A hírügynökség céges adatokra hivatkozva azt írta, a légitársaság 2019-ben és 2020-ban legalább 7 milliárd dollár értékben kapott állami támogatást.