A vártnál is jobban alakult a régóta anyagi nehézséggel küzdő Etihad pénzügyi eredménye tavaly, a cégnek sikerült 1 milliárd dollár alá mérsékelnie éves veszteségét.

Az Etihad anyagi helyzetével sokat foglalkoztunk korábban, ennek oka nemcsak a társaság több milliárd dolláros vesztesége volt, hanem az is, hogy emiatt a korábbi partner légitársaságokból kiszállt, ezzel az Alitaliát is nehéz helyzetbe hozva, az Air Berlin pedig konkrétan e pénzcsap elzárásába bukott bele.

Mélypontján, 2017-ben az Etihad közel 2 milliárd dollár veszteséget termelt egyetlen év alatt, és még tavaly is 1 milliárd fölött volt a hiány.

A légitársaság rendkívüli intézkedéseket hozva több géprendelést visszamondott, illetve egyéb megszorításokat is bevezetett, és úgy tűnik, beértek az első intézkedések, mivel hosszú idő után, 2019-ben sikerült 1 milliárd dollár alatti mínuszt kihozni. Az adózott eredmény 850 millió dolláros veszteséget mutat, ez 55 százalékos javulás 2017-hez képest, és jelentős javulás a 2018-as mínuszhoz viszonyítva is.

Fotó: AIRportal.hu

A javuló mérleg azért is rendkívül pozitív fejlemény, mert az utasforgalom és a bevétel is elmaradt a tavalyitól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Utasból 300 ezerrel kevesebb, 17,5 millió volt az Etihad-járatokon, emitt a bevétel is csökkent, 200 millióval 4,8 milliárd dollárra. A cég a kapacitást viszont 6 százalékkal csökkentette, így pedig nőtt a gépek átlagos kihasználtsága és javult a jövedelmezőség is.

A Fitch hitelminősítő korábban azt mondta, 2022 előtt biztosan nem lesz nyereséges az Etihad.