A karácsony előtti időszakban meghaladja az ötszázat az Egyesült Királyság és az unió közötti naponta törölt járatok száma az új korlátozás miatt, bár a légitársaságok élénkülő forgalomra számítottak.

Eamonn Brennan, az Eurocontrol főigazgatója a közösségi médiában közölte, hogy egy héttel korábban naponta még több mint 900 járatpár (utasszállító és áruszállító egyaránt) közlekedett a szigetország és az uniós tagországok között, a legtöbb Spanyolország, Franciaország és Németország irányában.

A hétvégén azonban mindhárom kormány bejelentette, hogy nem fogadja az Egyesült Királyságból érkező utasszállító járatokat.

Forrás: Heathrow Airport

Elsőként Hollandia tiltotta ki a járatokat, ezt követően idáig több mint 40 ország jelentette be a korlátozás elrendelését. Köztük van a legnagyobb európai piacok mellett Argentína, Kanada, Chile, El Salvador, Izrael és Törökország, valamint Magyarország.

Ez azért is érinti hátrányosan az iparágat, mert az elmúlt két hétben a karácsonyi időszak miatt újra növekedni kezdett Európán belül az utasforgalom és így a járatok száma is, tehát enyhülhetett volna az anyagi nyomás a légitársaságokon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Eurocontrol adatai szerint az elmúlt héten 23 százalékkal nőtt a kontinensen belüli járatok száma az egy héttel korábbihoz képest: összesen 85 ezer utat teljesítettek, naponta átlagosan 2300-zal többet az előző adatokhoz viszonyítva. A legtöbb járatot a Ryanair, a Turkish Airlines és az Air France üzemeltette.

A lezárások hírére Rafael Schvartzmann, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) európai vezetője közleményben reagált. Mint írta, ez az eset is rávilágít arra, hogy szükség van az utasok összehangolt tesztelésére, az eredmények kölcsönös elismerésére, mert csak így tarthatók nyitva a határok.

A helyzetet a légitársaságok általánosságban vis maiorként kezelhetik (hiszen rajtuk kívül álló ok miatt történik), vagyis a törölt járatok utasainak nem jár kártérítés, sem az esetleges szállás-, vagy egyéb költségek térítése nem kötelessége a légitársaságoknak. A törölt járatok viteldíját azonban vissza kell térítenie a légitársaságoknak, vagy más járatra történő átfoglalást kell biztosítani.