Hollandia után egyre több európai ország tiltotta meg az Egyesült Királyságból érkező utasszállító repülőgépek leszállását vasárnap, miután Londonban és Délkelet-Angliában az eddigieknél sokkal gyorsabban terjedő új koronavírus-törzs jelent meg. A magyar hatóságok egyelőre nem léptettek érvénybe korlátozást.

A holland kormányzat döntése értelmében már vasárnap reggeltől nem szállhattak le a szigetországból érkező járatok, az ország egészségügyi minisztériuma azzal indokolta a döntést, hogy az Egyesült Királyságban a koronavírus olyan változatát fedezték fel, amely az eddigieknél könnyebben és gyorsabban terjed, valamint nehezebben mutatható ki.

A döntést követően az amszterdami Schiphol repülőtéren az összes érintett járatot törölték, ezek első sorban a British Airways és a KLM által üzemeltetettek voltak. Az intézkedés legkésőbb január 1-ig marad érvényben.

A holland után a belga kormány is hasonló lépést tett, vasárnap délután Olaszország, Ausztria, Németország és Franciaország is leállította az Egyesült Királyság irányából érkező légijáratokat, estére Írország, Lettország, Törökország, Marokkó és Bulgária is bejelentette a korlátozást.

Románia december 21. hétfőtől két hétig nem fogad utasszállító járatokat az Egyesült Királyságból, és 14 napos karanténra kötelezi azokat akik az országból érkeznek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A budapesti repülőtér járatinformációs oldala szerint a London és Budapest közötti járatok zavartalanul közlekedtek vasárnap.

Vasárnap öt repülőgép érkezett a londoni repülőterekről, egy Easyjet Gatwickről, két Wizz Air Lutonról, egy Ryanair Stanstedről és egy British Airways Heathrowról. A brit nemzeti légitársaság budapesti járata mintegy másfél hónapos szünet után éppen a napokban, december közepén indult újra.

Hétfőre Londonból hét érkező járat szerepel a Budapest Airport információs oldalán, három Wizz Air, két Ryanair, egy Easyjet és egy British Airways.

Amint korábban megírtuk, Magyarországon szeptember eleje óta szigorú beutazási korlátozások vannak érvényben, az általános szabályok szerint az érkezőknek 10 napot kell karanténban tölteniük (vannak kivételek és két PCR-teszttel ez rövidíthető), a határellenőrzést pedig a schengeni övezeten belüli utazás esetén is fenntartják február 1-ig a kormány november végi döntése értelmében.

Szigorú járványügyi korlátozások léptek életbe Londonban és Délkelet-Angliában

Az üggyel kapcsolatban az MTI szerint Boris Johnson miniszterelnök és Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója egyaránt hangsúlyozta, hogy egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az Angliában e hét elején azonosított, de már más országokban is észlelt új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá. Emellett semmi nem utal arra, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

A fő változás az, hogy a vírus új variánsának fertőzőképessége sokkal, akár 70 százalékkal is meghaladhatja az eddig azonosított változatokét.

Az érintett térségekben vasárnaptól bezárnak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, a zárt térben működő edzőtermek és a szabadidőközpontok, valamint az olyan személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, mint a fodrászatok és a szépségszalonok.

A brit kormány emellett törölte a karácsonyi időszakra eddig tervezett enyhítéseket a negyedik készenléti fokozatba sorolt területeken.

Így az e térségekben élők karácsonykor sem tarthatnak összejöveteleket olyanokkal, akikkel nem laknak egy fedél alatt, és az alacsonyabb készültségi szintű országrészekben is csak egyetlen napon, december 25-én találkozhatnak egymással legfeljebb három különböző háztartás lakói.

Az eredeti tervek szerint erre december 23-tól öt napon át az egész országban lehetőség lett volna.