Egészen 2021. február 1-ig fenntartja az ellenőrzést a schengeni belső határokon a magyar kormány, a rendelet hatályának újabb hosszabbítása november 25-én este jelent meg a Magyar Közlönyben. Maradnak az utazási korlátozások is.

A Magyar Közlöny szerdán kiadott számában megjelent 519/2020. számú rendelettel a kormány módosította a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló 407/2020. kormányrendelet hatályát február 1-re, a hosszabbítás november 30-án lép hatályba.

A rendelet hatályát legutóbb október végén módosította a kormány, akkor december 1-ig hosszabbították meg az intézkedést.

A mostani döntés azt jelenti, hogy egészen februárig marad a határellenőrzés a teljes schengeni belső határon.

Frissítés: Gulyás Gergely miniszter a november 26-án, csütörtökön tartott kormányinfón kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a 2-3 hétre előre látható járványügyi adatok és prognózisok ismeretében hoz majd döntést a kormány arról, hogy a jelenleg érvényes beutazási szabályok változnak-e az az ünnepi időszakban. Egyelőre türelmet kért a karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályok nyilvánosságra hozatala tekintetében, ezek a döntések határozzák meg majd azt is, hogy a külföldön élő, dolgozó magyarok milyen feltételek (teszt, karanténkötelezettség) mellett jöhetnek haza a családjukhoz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
(Forrás: Budapest Airport)

A magyar és külföldi állampolgárok országba történő belépésének szabályait, köztük az utazást követően elrendelt (szeptember 21-től már csak) 10 napos hatósági házi karantént, vagy az azt kiváltó két, immár hatósági áras PCR-tesztre vonatkozó előírásokat egy másik, a 408/2020. kormányrendelet (és módosításai) szabályozzák.

Ez, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló, augusztus 30-án megjelent rendelet a határellenőrzésről szóló jogszabállyal ellentétben nem tartalmazott hatályvesztő határidőt, így ebben nincs változás,
az utazási korlátozások továbbra is élnek, amíg az erről szóló rendeletet a kormány vissza nem vonja.

Mint megírtuk, az országgyűlés október 26-án megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely egyebek mellett a külföldről hazatérő magyar állampolgárok részére kötelező karantént, és annak megszegése esetén kiszabott bírságokat szabályozza.

A legfontosabb változás az volt, hogy jelentősen egyszerűsödött az adminisztráció a határátlépéskor, külföldről történő belépéskor nem kell már külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket, megkapják az ajtóra kiragasztandó piros cédulát, és a határról közvetlenül a karanténlakásba kell utazniuk.

Ezt követően pedig – ha rendelkeznek megfelelő eszközzel – egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük okoseszközükre, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását. A karanténszabályokat megszegőkre akár 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető többszöri szabályszegés esetén.

Amint korábban megírtuk, utazás szervezésekor, illetve repülőjegy vásárlásakor az itteni szabályok mellett érdemes továbbra is körültekintően tájékozódni a cél- és tranzitországok magyar állampolgárokkal és a Magyarországról beutazókkal szemben hozott beutazási és karanténszabályairól.

Az őszi időszakban Magyarországon is jelentősen megugró esetszámok miatt számos ország vezetett be korlátozásokat, azaz sorolta át a kevésbé biztonságos vagy nem biztonságos kategóriába hazánkat, így korlátozzák a belépést, vagy előírják a kötelező karantén elrendelését a Magyarországról érkező utasokkal szemben.

Ezek a szabályok akár napról napra is változhatnak, az pedig utas felelőssége és kockázata, ha a beutazás meghiúsul emiatt, bár erre tekintettel – a Wizz Air kivételével – szinte minden légitársaság külön díj nélkül, rugalmasan módosítható, lemondható jegyeket kínál jelenleg különböző, egyedi feltételek mellett.