Novemberben is fenntartja az ellenőrzést a schengeni belső határokon a magyar kormány, a rendelet hatályának egy hónapos meghosszabbítása október 29-én este jelent meg a Magyar Közlönyben. Maradnak az utazási korlátozások is.

A Magyar Közlöny csütörtökön kiadott számában megjelent 469/2020. számú rendelettel a kormány módosította a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló 407/2020. kormányrendelet hatályát november 1-ről december 1-re, a hosszabbítás október 31-én lép hatályba.

Ez azt jelenti, hogy novemberben is marad a határellenőrzés a teljes schengeni belső határon.

(Forrás: Budapest Airport)

A magyar és külföldi állampolgárok országba történő belépésének szabályait, köztük az utazást követően elrendelt (szeptember 21-től már csak) 10 napos hatósági házi karantént, vagy az azt kiváltó két, immár hatósági áras PCR-tesztre vonatkozó előírásokat egy másik, a 408/2020. kormányrendelet (és módosításai) szabályozzák.

Ez, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló, augusztus 30-án megjelent rendelet a határellenőrzésről szóló jogszabállyal ellentétben nem tartalmazott hatályvesztő határidőt, így ebben nincs változás,
az utazási korlátozások továbbra is élnek, amíg az erről szóló rendeletet a kormány vissza nem vonja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint megírtuk, az országgyűlés október 26-án megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely egyebek mellett a külföldről hazatérő magyar állampolgárok részére kötelező karantént, és annak megszegése esetén kiszabott bírságokat szabályozza.

A legfontosabb változás, hogy jelentősen egyszerűsödik az adminisztráció a határátlépéskor, külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket, megkapják az ajtóra kiragasztandó piros cédulát, és a határról közvetlenül a karanténlakásba kell utazniuk.

Ezt követően pedig – ha rendelkeznek megfelelő eszközzel – egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük okoseszközükre, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását. A karanténszabályokat megszegőkre akár 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető többszöri szabályszegés esetén.

A Konzuli Szolgálat változatlanul fenntartja az augusztus végén megjelent, a világ összes országára érvényes utazásra nem ajánlott besorolást,  amit aztán néhány nappal később, szeptember 3-án 42 országgal szemben bizonyos feltételekkel enyhített a Külügyminisztérium. Emiatt csoportos utazásokat jelenleg nem lehet szervezni Magyarországról külföldre, és az egyes utasbiztosítások érvényessége is korlátozott.

Amint korábban megírtuk, utazás szervezésekor, illetve repülőjegy vásárlásakor az itteni szabályok mellett érdemes továbbra is körültekintően tájékozódni a cél- és tranzitországok magyar állampolgárokkal és a Magyarországról beutazókkal szemben hozott beutazási és karanténszabályairól.

Az őszi időszakban Magyarországon is jelentősen megugró esetszámok miatt számos ország vezetett be korlátozásokat, azaz sorolta át a kevésbé biztonságos vagy nem biztonságos kategóriába hazánkat, így korlátozzák a belépést, vagy előírják a kötelező karantén elrendelését a Magyarországról érkező utasokkal szemben.

Ezek a szabályok akár napról napra is változhatnak, az pedig utas felelőssége és kockázata, ha a beutazás meghiúsul emiatt, bár erre tekintettel – a Wizz Air kivételével – szinte minden légitársaság külön díj nélkül, rugalmasan módosítható, lemondható jegyeket kínál jelenleg különböző, egyedi feltételek mellett.