Pakisztán és India határán kialakult katonai konfliktus miatt a pakisztáni légügyi hatóság lezárta az ország teljes légterét szerdán.

A légtérzár életbe lépésekor számos járat kényszerült várakozásra, vagy visszafordulásra. (Forrás: Flightradar24.com)

A Pakisztán felett átrepülő járatoknak emiatt messzire el kell kerülni az ország légterét. A korlátozás leginkább az India és Európa, valamint a Dél-Kelet Ázsia – Európa között közlekedő járatokat érinti.

Ezek a megszokott útvonaltól jelentősen délebbre, a Mumbai – Muscat vonalon kénytelenek repülni.

A korlátozás életbe lépésekor számos járat kényszerült visszafordulásra, vagy az eredetileg tervezett útvonaltól történő eltérésre. A légtérzár miatt több légitársaság is kénytelen volt járatokat törölni, vagy a járatok a hosszabb útvonal és az összetorlódott forgalom miatt jelentős késésekkel közlekednek.

Egyes járatoknak az arab félszigeten, vagy Kelet-Európában kellett technikai leszállást beiktatni, hogy üzemanyagot vételezzenek a hosszabb útvonal lerepüléséhez. ABritish Airways Delhi – London járatát teljesítő Boeing 777-200-as például Budapesten szakította meg útját szerdán a délutáni órákban, de több járat szállt le Bukarestben, valamint az Egyesült Arab Emírségek repterein is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A pakisztáni légtérzár akár még napokig is eltarthat, így az érintett útvonalakon közlekedő járatok várhatóan nagyobb menetidővel közlekednek majd és egyes repülőgépeknek továbbra is be kell iktatni majd közbenső technikai leszállásokat.

A KLM azt közölte, hogy a légtérzár miatt két járatukat voltak kénytelenek törölni szerdán, de amennyiben a korlátozások folytatódnak ez a szám emelkedhet. A légitársaság szakemberei dolgoznak azon, hogy alternatív útvonalakat találjanak az érintett járataiknak.

A Thai Airways az összes Európából Bangkokba közlekedő járatát törölte szerdán, és február 28-án csütörtökön sem közlekednek a Bangkok – London, München, Párizs, Brüsszes, Milánó, Bécs, Stockholm, Zürich, Koppenhága, Oslo járatok sem.