2001 óta hagyományosan minden évben megrendezik a NTAO Napokat a csehországi Ostravában, mindig gazdag dinamikus és statikus bemutatókkal, nemcsak a légi, de a szárazföldi haderő eszközeit kedvelők számára is. 

A tavalyi évben a tengerentúlról igazi különlegességek látogattak a cseh város repterére, az Amerikai Légierő két stratégiai bombázója, egy B-25H Stratofortess és egy Rockwell B-1B is megfordult Ostravában, a szintén különlegességnek számító KC-135 Stratotanker mellett.

Idén az Egyesült Államok kiemelt nemzet az eseményen, de a listában egyelőre csak két AH-64 Apache helikopter szerepel a hadsereg részéről.

Helyszín: Leoše Janáčka Nemzetközi Repülőtér, Ostrava

Időpont: Szeptember 15-16.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Távolság Budapesttől: 370-470km, 5-6 óra autóút

Jegyár: a belépés ingyenes

Ugyanakkor egyes meg nem erősített információk szerint az amerikaiak idén is elhozzák az angliai Fairfordból egyik B-52H bombázójukat, ideális esetben pedig áthúzhat a reptér felett egy B-1B is.

Nem maradnak érdekességek nélkül a történelmi repülőgépek kedvelői sem, a Svéd Légierő régi vadászgépeket megőrző egysége, a Swedish Air Force Historic Flight négy típusával, az ASJ37 Viggennel, a J32 Lansennel, az SK-35 Drankennel és a Saab 105-össel mutatkozik be, utóbbi kivételével dinamikus bemutatók keretében.

Az USAF B-52H-ja áthúzás közben a 2017-es SIAF-on (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A statikus bemutatóknál a legnagyobb érdekesség a Holland Légierő KDC-10-es tanker-és szállítógépe lesz, de közelről szemügyre vehető lesz a Német Haditengerészet Westland Sea King közepes szállítóhelikoptere is.

Az eseményem magyar részvétel is lesz, a Magyar Honvédség JAS-39C Gripen vadászrepülőgépe demo repülésének formájában.

A teljes dinamikus program itt böngészhető, a bemutatásra repülőgépek és szárazföldi eszközök listája pedig itt érhető el.