Röviddel azután, hogy megnyitják a schönefeldi légikikötő bővítésével kialakított új Berlin-Brandenburg repülőteret, be is zárnák Tegelt 2017 novemberében. Jogi előírások szerint záros határidőn belül fel kell hagyni utóbbi üzemeltetésével, mert a két helyszínen a repülőgépek számára jóváhagyott érkezési és indulási útvonalak nem egyeztethetők össze.

A német fővárosban négy hét alatt költöztetnék át a légitársaságokat Tegelről az új Berlin-Brandenburg reptér megnyitásakor 2017 őszén, majd előbbit be is zárnák – írja az aero.de a Tagesspiegel szombati számára hivatkozva.

Az információk szerint Karsten Mühlenfeld, a működtető cég vezetőjének elképzelése szerint két lépcsőben történne meg a váltás.

Először csak a régebbi, a Schönefeld légikikötőn jelenleg is működő társaságok által használt északi futópálya üzemelne. Erre azért volna szükség, mert az új épületkomplexum és a kapcsolódó létesítmények jogilag akkor tekintendők üzembe helyezettnek, ha az újabb, déli futópályát is használatba vették. Ez volna a második lépcső, és amikor ez megtörténik, a lap információi szerint be is zárnák Tegelt, Berlin eddigi fő repterét.

A hírt a reptereket üzemeltető cég egyik szóvivője nem kommentálta, csak annyit mondott:

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

a jóváhagyott megközelítési, illetve indulási útvonalak és eljárások nem egyeztethetők össze, azaz a két helyszín nem működtethető egy időben – vagy csak jelentős korlátozásokkal (a szerk.).
Ugyanakkor az aero.de szerint a jogszabályi előírások szerint Tegelt fél éven belül kellene csak bezárni, így itt némi ellentmondás érzékelhető.

Mint arról nemrég beszámoltunk, szintén sajtóinformációk szerint megint kétségessé vált a Berlin-Brandenburg reptér 2017 novemberére előirányzott – immáron sokadik – megnyitási időpontja. A legújabb hírek szerint október 7-én ül össze a reptérüzemeltető felülgyelőtanácsa, hogy megbeszélést folytasson az eredetileg 2011-ben átadni tervezett épületegyüttesről.

A kivitelezési hibákkal terhelt, ezért az utóbbi években üresen álló új légikikötő megnyitási időpontját nem biztos, hogy véglegesítik ezen a tanácskozáson. Lehetséges, hogy a korábban felröppent híreknek megfelelően csak 2018 tavaszától működik majd.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!