Negyedével csökkent a világ egyik legnagyobb légitársaságának, az American Airlinesnak az adózott eredménye a kiéleződő versenyhelyzet miatt.

Az American Airlines Boeing 767-300-asa Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az American Airlines Boeing 767-300-asa Budapesten.
(Fotó: AIRportal.hu)

Az American Airlines tájékoztatása szerint árbevételük 4 százalékkal 9,4 milliárd dollárra csökkent az előző évi 9,8 milliárdról, és hiába csökkent 6 százalékkal 8,1 milliárdra a működés költsége, ez sem volt elég arra, hogy az adózott eredmény felülmúlja az előző évit.

A számok alapján a cég üzemi eredménye 1,3 milliárd dollár lett, ami 9,8 százalékkal magasabb is, mint a 2015 első negyedévi, de a kivételes és egyéb tételek miatt 700 millió dollár lett “csak” a cég adózott eredménye, ami 25 százalékkal rosszabb, mint a tavaly első negyedévi 932 millió dollár.

Elemzésében a társaság a versenyhelyzet kiéleződésével magyarázta a rosszabb eredményeket: túl-kapacitás keletkezett a piacon, emellett árfolyamveszteséget is el kellett szenvedniük, ráadásul a dél-amerikai piac is gyengélkedni kezdett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Érdekesség, hogy a légitársaság kerozinszámlája mintegy 33 százalékkal csökkent, így a befektetők és részvényesek foghatják a fejüket, csak ez a tétel közel fél milliárd dolláros megtakarítást jelent az előző ciklushoz képest. Ha az árfolyam-ingadozás és kivételes tételek nincsenek, akkor rekord profitot tudtak volna elkönyvelni.

A három nagy amerikai légitársaság (Delta, American, United) közül a Delta bár rekord profitot ért el, jelentésükben ők is az árbevétel alakulása miatt aggódtak, a United pedig szintén magas, 38 százalékos esést könyvelt el az adózott eredményben, sőt, üzemi eredményük is csökkent 12 százalékkal. Eközben a diszkont Southwest eddigi legjobb pénzügyi negyedévén van túl.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!