Összesen 250 millió horvát kuna (37,4 millió amerikai dollár) értékű feltőkésítésre szorul a Croatia Airlines, az állam a jogszabályoknak megfelelően és magánbefektetők bevonásával tervezi kisegíteni a céget.

Fotó: AIRportal.hu

A horvát kormány szeptember 19-én jóváhagyta a Croatia Airlines feltőkésítésének tervezetét. A légitársaság idén 100 millió kuna (15 millió dollár), jövőre pedig további 150 millió kuna friss tőkét kaphat.

A kormány azzal indokolta a döntést, hogy a cég működésének stabilizálása nemzetgazdasági érdek, és ezzel akarják megvédeni működését a légiközlekedési szektorban várható negatív folyamatok hatásaitól.

Horvátországnak szüksége van egy nemzeti légitársaságra, a Croatia Airlines jelentős mértékben hozzájárult az ország gazdaságának és turizmusának fejlődéséhez három évtizedes működése során – mondta el Andrej Plenković az ország miniszterelnöke a légitársaság fennállásának harmincadik évfordulóján rendezett ünnepségen.

A Croatia Airlines-nak a korábbi nyilatkozatok szerint a flotta tervezett karbantartására 10,6 millió amerikai dollárra lesz szüksége. A különböző beszállítói tartozások és hitelek visszafizetésére, valamint egyéb fontos beruházásokra pedig még további több mint 23 millió dollár szükséges.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az állami tőkejuttatást magánbefektetők bevonásával és a vonatkozó jogszabályok betartásával kívánja végrehajtani a horvát kormány.

A cég feltőkésítésének modelljét az év végéig mutatják be a kormánynak, a magánbefektetők számára pedig 2020. júniusában nyílik meg a befektetési lehetőség.