Cáfolta az AIRportal.hu-hoz eljuttatott hivatalos válaszában a Lufthansa azt a megjelent híresztelést, hogy a moszkvai Domogyedovó reptér tranzitzónájában exkluzív várót alakítana ki oltópontnak, és hogy vakcina-chartereket indítana oda.

Forráskritika és a légitársaság megkérdezése nélkül nemzetközi és magyar nyelvű híroldalak is beszámoltak arról az egy forrásból származó információról, hogy a Lufthansa Moszkvába vakcinaturistákat szállítana oltásra.

A Lufthansa az AIRportal.hu kérdésére hivatalos közlésében cáfolta, és fake news-nak nevezte az értesülést.

A múlt héten jelent meg a Bne IntelliNews nevű portálon, hogy a Lufthansa rárepülne a vakcinaturizmusra, és a német légitársaság charterjáratokat indítana a moszkvai Domogyedovó reptérre, ahol az utasok beoltathatnák magukat a Szputnyik V vakcinával egy erre a célra kialakított, “Corona Lounge” nevű exkluzív váróban.

Mindezt úgy, hogy be sem lépnek Oroszországba, vagyis nem teszik ki a lábukat a reptéri tranzitzónából. A cikk azt írta, hogy az oltás felvétele után a vakcinaturisták azonnal hazautaznának Németországba, majd néhány héttel később ugyanígy Moszkvába repülnének a második adagért.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hír szerint a teljes utazási csomagot a két oda-vissza járatot és az oltást is beleértve 1000 eurós kezdő áron kínálnák, sőt a cikk állításai között az is szerepelt, hogy a légitársaság akár Zürichből, Bécsből és akár más bázisairól is indítana hasonló utakat.

Az AIRportal.hu a hétvégén megkereste a Lufthansát, hogy az ismeretlen forrásból eredő hírnek van-e alapja. A légitársaság szóvivője hétfőn délelőtt reagált kérdésünkre, eközben már több magyar nyelvű oldalon is elkezdett terjedni az ellenőrizetlen információ.

A hivatalos közlés a cáfolat mellett hozzáteszi: “a moszkvai Domogyedovó repülőtéren az érkezési oldal földi oldalán (tehát nem a tranzitzónában) működik egy oltópont. Ebben az oltóközpontban a repülőtér dolgozói, orosz állampolgárok és az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek vehetik fel a védőoltást. Jelenleg nincs Lufthansa-lounge a moszkvai Domogyedovó-reptéren, és a légitársaság nem is tervezi, hogy oltóközpontot nyit ott. Az oltóközponttal kapcsolatos további kérdésekre a a repülőtér üzemeltetője tud választ adni.”

Ismeretes, Németország lassan halad a koronavírus elleni oltási programjával, amelynek a hírek szerint oka a lassú EU-s vakcina-beszerzés és a gyártók szállítási késései mellett az AstraZeneca oltóanyagának biztonságosságával és hatásosságával kapcsolatos bizalmatlanság.