Megtiltotta a pihenést a Norwegian a 9 órásnál rövidebb hosszútávú járatot teljesítő személyzetnek és a jövőben nem biztosítja majd az ehhez szükséges ágyneműt sem.

A Paddle your own kanoo blog beszámolója szerint a döntést már hetekkel ezelőtt meghozták és érvénybe is léptették a cég költségcsökkentő intézkedései között. Ezen túl tehát azok, akik 9 óránál rövidebb idejű járatot teljesítenek, nem pihenhetnek.

Korábban a személyzet szigorú beosztás mellett elvonulhatott pihenőre, sőt a Norwegian biztosította a párnákat és paplanokat is a személyzeti pihenőben. A költségmegtakarítás jegyében azonban egyes járatokra nem biztosítják a jövőben ezeket a körülményeket és a hajózó személyzetnek megtiltották, hogy a saját párnájukat, takarójukat magukkal vigyék, ezek hiányában pedig pihenésre nem használhatják az erre kialakított részt a kabinban.

A társaság a blog szerint azt közölte, a szermélyzetnek így is lesz elég ideje kipihenni magát és nem ütközik semmilyen jogszabályba a pihenés nélküli 9 órás szolgálatteljesítés. Egy a blog által szemlézett belső feljegyzésben a Norwegian azzal is védekezett, hogy az intra-európai járatokon sokszor dolgoznak 10 órát is a légiutas-kísérők pihenő nélkül.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A munkaidővel kapcsolatban bár az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségnek vannak ajánlásai, azt leginkább a nemzeti jogszabályok határozzák meg és a személyzet nemzetiségétől függetlenül annak az országnak a jogrendszere szerint íródik, ahova a társaság be van jegyezve.

Lapunk ez ügyben megkereste a légitársaságot, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.