November 8-ával a Lufthansa Group összes berlini járata a Brandenburg-reptérre költözik, már ha október 31-én valóban átadják a forgalomnak a Willy Brandt néhai kancellárról elnevezett új légikikötőt.

A német légitársasági csoport közleménye szerint a költözés egy héten keresztül zajlik majd. Az utolsó, Tegelről induló gépük november 7-én egy Airbus A320-as lesz, amely este 9-kor az LH1955-ös járatot teljesítve Münchenbe indul. A Berlin-Brandenburg-repülőtérről először felszálló Lufthansa-járat 8-án reggel fél hétkor az LH173-as, Frankfurtba közlekedő lesz.

A cégcsoport többi márkája, a Swiss, az Austrian és a Brussels Airlines szintén november 8-án kezdik el az üzemelést az új helyszínen, míg a Eurowings mindegyik leányvállalatot beelőzve már november 4-én is használni fogja a légikikötőt.

Fotó: AIRportal.hu

A Lufthansa már végrehajtotta a szükséges változásokat a foglalási rendszerben, és a november 8-ra vagy az utáni időszakra foglalóknak már a “BER” IATA-kódú repülőteret kínálja fel. A jeggyel már rendelkező utasokat a társaság értesíti és átfoglalja.

A jelenlegi tervek szerint a Lufthansa berlini járatainak száma, illetve az indulási és érkezési idők nem változnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Tegel-reptéren annak sajátosságai miatt nem volt mód arra, hogy a Lufthansa prémium várót üzemeltessen, ezt a hiányosságot az új helyszínen már pótolja a német légitársaság: az északi utasmóló mellett 1600 négyzetméteres exkluzív tér várja majd az utasokat.

Harry Hochmeister, a Lufthansa kereskedelmi vezérigazgató-helyettese azt mondta, hat márkájuk naponta 33 ezer utast szállít Berlinből és Berlinbe, 270 város egy átszállással elérhető a német fővárosból a légitársasági csoport összeköttetéseivel. Kiemelte, hogy az új, hatékonyabb légikikötő jobb földi közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, több gyorsvasúti járat indulhat Drezdába, Hamburgba, Rostockba, több utas használhat ennek köszönhetően gyorsvasutat, és ez a környezet szempontjából is kiemelten fontos.

Fotó: Berlin Airport

A Lufthansa azt is kiemelte, hogy a tegeli, Otto Lilienthalról elnevezett repülőtéren ma is tapasztalható zsúfoltság és szűkös kapacitás helyett a Willy Brand-reptéren központilag szervezett biztonsági ellenőrzés és sokkal tágasabb terek állnak az utazók rendelkezésére.

A brandenburgi repülőtér – mint arról korábban beszámoltunk – a tervek szerint október 31-én nyílik meg, addig tesztüzemben vizsgálják az új épületegyüttes működését: összesen 20 000 önkéntessel, illetve poggyászokkal próbálják majd ki a rendszereket és folyamatokat a check-intől az elutazáson át a megérkezésig és poggyászfelvételig.

A 2006 óta épülő, eredetileg 2011 őszén megnyitni tervezett Berlin-Brandenburg-reptér átadását az elmúlt években többször is elhalasztották, mert sorozatban derültek ki műszaki hiányosságok az épületegyüttesben.