Olaszország is kitiltja repülőtereiről az iráni Mahan Air járatait december közepétől.

Az olasz légügyi hatóság, az ENAC közleménye szerint a magánkézben lévő iráni légitársaság december 15. után Rómába és Milánóba sem repülhet.

A Mahan Air a milánói Malpensa és a római Fiumicino repülőtérre üzemeltet jelenleg járatokat a teheráni Imam Khomeini reptérről Airbus A340-esekkel.

Az iráni Mahan Air Airbus A340-300-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

Az olasz hatóságok az USA nyomására hozták meg a döntést a légitársaság kitiltásáról. Az iráni céget ugyanis azzal vádolják, hogy segíti a terrorizmust, valamint személyeket és fegyvereket szállít a közel keleti háborús övezetekbe.

Németország idén januártól, Franciaország pedig áprilistól vonta vissza a Mahan Air járatüzemeltetési engedélyeit a két ország repülőtereire, hasonló indokokkal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A teheráni bázisú Mahan Airt 1992-ben alapították, ma az ország legnagyobb magánkézben lévő légitársasága. A cég 2011 óta az Egyesült Államokban fekete listán szerepel.

Az Irán elleni nemzetközi embargó ismételt elrendelése óta az ország légitársaságai nem vehetnek át sem új, sem használt nyugati gyártású repülőgépeket. Az állami Iran Air nyugat-európai járatait nem korlátozzák, ugyanakkor számos repülőtéren nem szolgálják ki üzemanyaggal a légitársaság gépeit.

Az iráni Mahan Air Airbus A340-600-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)