Németország után Franciaország is megtiltotta, hogy Irán második legnagyobb légitársasága, a Mahan Air a továbbiakban járatokat üzemeltessen a franciaországi repülőterekre.

A Mahan Air a szankció elrendelése miatt 2019. április 1-től leállítja eddig hetente négyszer közlekedő Teherán – Párizs (CDG) járatait.

Németország január 21-én hozott hasonló döntést, a német kormány kémkedés és terrorizmus gyanúja miatt tiltotta ki az ország repülőtereiről Mahan Air gépeit. A cég Düsseldorfba és Münchenbe repült, az engedély visszavonása miatt ezek a járatok január 21-én azonnali hatállyal leálltak.

A járatokat Airbus A340-300-as és A340-600-as repülőgépekkel teljesítette az iráni, magánkézben lévő légitársaság.

Az iráni Mahan Air Airbus A340-300-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

A kitiltásról szóló januári döntés hátterében a biztonsági okok mellett az a gyanú is szerepelt, hogy a légitársaságot az iráni hadsereg katonai és terrorista célokra használja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Több uniós tagország is azzal vádolja Iránt, hogy kémtevékenységet folytat és terrorista akciókat készít elő vagy támogat. Az Egyesült Államok pedig a Hezbollah katonai és a Hamász iszlám fundamentalista szervezetekkel való üzleteléssel, főleg fegyverszállítással vádolja a légitársaságot.

Az iráni külügyminisztérium még januárban tiltakozott a német szankciók ellen, mondván, hogy a döntés elhamarkodott és megalapozatlan.

Az Irán elleni nemzetközi embargó ismételt elrendelése óta az ország légitársaságai nem vehetnek át sem új, sem használt nyugati gyártású repülőgépeket. Az állami Iran Air nyugat-európai járatait nem korlátozzák, ugyanakkor számos repülőtéren nem szolgálják ki üzemanyaggal a légitársaság gépeit.