Németország után Franciaország is megtiltotta, hogy Irán második legnagyobb légitársasága, a Mahan Air a továbbiakban járatokat üzemeltessen a franciaországi repülőterekre.

A Mahan Air a szankció elrendelése miatt 2019. április 1-től leállítja eddig hetente négyszer közlekedő Teherán – Párizs (CDG) járatait.

Németország január 21-én hozott hasonló döntést, a német kormány kémkedés és terrorizmus gyanúja miatt tiltotta ki az ország repülőtereiről Mahan Air gépeit. A cég Düsseldorfba és Münchenbe repült, az engedély visszavonása miatt ezek a járatok január 21-én azonnali hatállyal leálltak.

A járatokat Airbus A340-300-as és A340-600-as repülőgépekkel teljesítette az iráni, magánkézben lévő légitársaság.

Az iráni Mahan Air Airbus A340-300-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

A kitiltásról szóló januári döntés hátterében a biztonsági okok mellett az a gyanú is szerepelt, hogy a légitársaságot az iráni hadsereg katonai és terrorista célokra használja.

Hirdetés

Több uniós tagország is azzal vádolja Iránt, hogy kémtevékenységet folytat és terrorista akciókat készít elő vagy támogat. Az Egyesült Államok pedig a Hezbollah katonai és a Hamász iszlám fundamentalista szervezetekkel való üzleteléssel, főleg fegyverszállítással vádolja a légitársaságot.

Az iráni külügyminisztérium még januárban tiltakozott a német szankciók ellen, mondván, hogy a döntés elhamarkodott és megalapozatlan.

Az Irán elleni nemzetközi embargó ismételt elrendelése óta az ország légitársaságai nem vehetnek át sem új, sem használt nyugati gyártású repülőgépeket. Az állami Iran Air nyugat-európai járatait nem korlátozzák, ugyanakkor számos repülőtéren nem szolgálják ki üzemanyaggal a légitársaság gépeit.

Hirdetés