A YAPE nevű önvezető robot segítette az utasokat a kisebb poggyászok szállításában, egészen a kapuig kísérve az igénybe vevőket. 

A frankfurti repülőtér tranzitjában öt napon át tesztelték az önvezető robot működését, amely elkísérte az utasokat a kapuhoz és segítette őket kisebb poggyászaik szállításában is. 

A próbaidőszak alatt egy applikáción keresztül lehetett interakcióba lépni a robottal.

Az utasoknak annyi volt a dolguk, hogy poggyászukat a robot csomagterébe helyezzék, majd kövessék a robotot a kapuhoz. 

A robot az integrált navigációs rendszerének köszönhetően a terminálon szabadon mozoghatott. A következő fázisban a tervek szerint a robot önállóan interakcióba fog lépni az utasokkal. 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
YAPE, az autonóm szállító robot (forrás: Fraport)

A YAPE maximum 30 kilogrammot tud szállítani, és sebessége nem haladja meg a 6 km/h-t. Szenzorai segítségével képes érzékelni az őt körülvevő embereket és tárgyakat, így könnyen kikerüli az útjába kerülő akadályokat. A forgalmas terminálok azonban különleges kihívást jelentenek számára, ugyanis a frankfurti repülőtéren évente 69 millió utas fordul meg. 

Az autonóm szállítórobot kipróbálásával a reptérüzemeltető Fraport célja az utasok reptéri élményének javítása és a személyzet munkaterhelésének csökkentése. 

“Folyamatosan törekszünk új digitális technológiák tesztelésére, amelyek növelhetik az utazási élményt. Azt vizsgáljuk, hogy a mesterséges intelligencia és a robotika mely aspektusai segíthetik a frankfurti repülőtéren a szolgáltatások minőségének további javulását” – jelentette ki a Fraport egyik képviselője. 

A frankfurti repülőtéren nem ez volt az első próbálkozás robotok alkalmazására: korábban hat hétig teszteltek egy beszélő robotfejet, amely több nyelven segítette az utasokat a reptéren való eligazodásban.