Előzetes tárgyalásokat folytattak Oroszország és az Egyesült Arab Emirátusok képviselői egy közös gyártású, keskenytörzsű, 250 személyes polgári repülőgép létrehozásáról.

Forrás: Irkut

Az orosz Rostec vezérigazgatójának kijelentése szerint a felek egy munkacsoportot is létrehoztak az egyeztetések folytatására.

Az orosz fél az általa tervezett Irkut MC-21-400-as típus alapjain képzelné el az akár 250 személy szállítására képes, a Boeing és az Airbus keskenytörzsű típuscsaládjai ellen versenybe szálló típust – az ATWOnline információi szerint.

A CNN cikk szerint az orosz gyártó nem csak eladni kívánja a leendő repülőgépeit, hanem partnert keres a típus fejlesztéshez, gyártáshoz. Ez azt jelentheti, hogy a repülőgépek gyártását, vagy annak egyes fázisait – az Airbushoz hasonlóan – az oroszok kihelyeznék a saját légiiparuk fejlesztésére törekvő Emirátusokba.

A felek egyelőre többet nem árultak el a kezdeményezésről, csak azt, hogy folytatják a tárgyalásokat és az egyes alkatrészek beszállításától a végső összeszerelésig terjedően, széles spektrumon folynak az egyeztetések.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint ismert az oroszok 2016 nyarán mutatták be az MC-21-es alapváltozatát, mely 2017. május 28-án hajtotta végre első felszállását. A jelenlegi -200-as és -300-as változatok kétosztályos elrendezésben 132 és 163 utas szállítására képesek, sűrű székezéssel a maximális befogadóképességük 165 és 211 utas. A repülőgép berepülési programja jelenleg is zajlik.

Amint arról korábban beszámoltunk, az orosz United Aircraft Corporation (UAC) a kínai Commercial Aircraft Corp. of China (COMAC) gyártóval közösen dolgozik egy szélestörzsű, nagyhatótávú utasszállító típus fejlesztésén is, melyet CR929-nek neveztek el.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!