Megállapodott az ENSZ Gyermekalapja 16 légitársasággal a koronavírus elleni vakcinák és egészségügyi eszközök szállításáról.

Az UNICEF közleménye szerint az együttműködésről szóló dokumentumot az Air Bridge Cargo, az Air France-KLM, az Astral Aviation, a Brussels Airlines és a Lufthansa Cargo, a Cargolux, a Cathay Pacific, az Emirates Sky Cargo, az Ethiopian Airlines, az Etihad Airways, az IAG áruszállítási divíziója, a Korean Air, a Qatar Airways, a Saudia, a Singapore Airlines és a United Airways írta alá.

Forrás: Ethiopian Airlines

A szerződés értelmében a légitársaságok előnyben részesítik a koronavírus elleni vakcinákat, illetve a járvány leküzdéséhez használt egyéb életmentő egészségügyi eszközöket tartalmazó szállítmányokat.

Az együttműködés részeként a légitársaságoknak kell gondoskodniuk a fuvarozáshoz szükséges feltételekről, így például a megfelelő konténerekről, valamint a szállítmány biztonságáról is. Mivel sokszor az idő rendkívüli módon számít az ilyen áruknál, a társaságok azt is vállalták, hogy szükség szerint több járatot indítanak e célból.

Az ENSZ már létrehozott egy COVAX Facility nevű kezdeményezést, amelynek lényege, hogy az abban részt vevő országok egyenlő arányban biztosítják egymás számára az oltóanyaghoz való hozzáférést. A programnak Magyarország is része.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az UNICEF közleménye hangsúlyozta, hogy a vakcinaszállításban kiemelt szerepe van a repülésnek, és a most gyűjtött tapasztalatokat később más humanitárius és egészségügyi veszélyhelyzeti misszókban is fel tudják használni, így gyorsabban tudnak majd reagálni a rendkívüli eseményekre.