Szeptemberre és októberre is kiterjeszti a napi indulók számának limitálását Schiphol, sőt az augusztusihoz képest alacsonyabb számot határozott meg az üzemeltető.

A főként az utasbiztonsági területen tapasztalt munkaerőhiány miatt már június közepe óta korlátozza a naponta kezelhető induló utasok számát az amszterdami reptér, júliusban ez 67 500 volt, augusztusra pedig 73 000-re emelte. Az intézkedést most az őszi hónapokra is kiterjesztette az üzemeltető.

Szeptemberben napi 67 500, októberben 69 500 lesz lesz a felső korlát.

Az üzemeltető közlése szerint a repülőtér kapacitása szeptemberben várhatóan nagyjából megfelel majd az igényeknek, de a hollandiai őszi ünnepek által érintett két hétben átlagosan napi 3500-zal több utas lenne, mint amennyit kezelni tud a rendszer.

Forrás: Schiphol Airport

Az augusztusihoz képest a korlátok alacsonyabbra szabását az üzemeltető közleménye nem a munkaerőhelyzet romlásával, hanem a szezonális hatással indokolta: mint írták, ebben a hónapban 200 új biztonsági őrt vesznek fel, további 80-at októberi kezdéssel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hűvösebb idő beköszöntével viszont az utasok több tálcát használnak a biztonsági ellenőrzésnél a több és vastagabb öltözetük miatt, így átvizsgálásuk is több időt vesz igénybe.

A közlés elismeri, hogy a repülőtéren továbbra is minden szolgáltatónál munkaerőhiány van, a korlátozás így abban szintén segít, hogy váratlan események, járatkésések és törlések esetén se alakuljon ki káosz, és tudják kezelni a torlódásokat.

Az utasokat továbbra is arra kérik, hogy legfeljebb négy órával a járatuk előtt érkezzenek meg a repülőtérre.

A napokban Ben Smith, az Air France-KLM-csoport vezére néhány kollégáját követve szintén azt nyilatkozta, hogy a légitársaságok működését érintő kihívások még évekig tarthatnak, a problémák pedig az iparág egyes szereplőinél az előrelátás hiánya és az elégtelen felkészülés miatt következtek be. Hozzátette: a repülőtereken és a földi kiszolgálóknál fennálló munkaerőhiány nem kezelhető rövid távon. Ilyen véleményt fogalmazott meg a közelmúltban az Emirates vezére is, erről itt írtunk bővebben.