Miután a Nemzetközi Bíróság a múlt héten Katar mellé állt, az ország nemzeti légitársasága legalább 5 milliárd dollár kártérítést követel egy bírósági perben a négy arab államtól, amiért 2017 óta nem engedik a Qatar Airways gépeit az országuk légterébe.

Mint ismert, Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrain azért tiltotta ki a Qatar Airways gépeit a légterükből, mert állításuk szerint Katar támogatja a terrorizmust.

A légitársaság szerint azonban a fő cél az volt, hogy ezekben az országokban ellehetetlenítsék a működésüket, és ezzel kárt okozzanak.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Az országok között 2017 óta zajlik a vita ebben a témában, de nem sikerült közös nevezőre jutni. Akbar Al-Baker a Reuters híre szerint azt mondta, elegük lett, bírósági útra terelik az ügyet, a Qatar Airways minden, a légtérlezárásból eredő kárt, legalább 5 milliárd dollárt akar behajtani a négy országon.

A blokád miatt a Qatar gépei csak két, viszonylag szűkös kapacitású útvonalon, Irán vagy Kuvait felé tudják megközelíteni, vagy elhagyni a dohai bázisrepterüket, ez egyben hosszabb útvonalakat és magasabb költségszintet eredményezett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ENSZ Nemzetközi Bírósága a múlt héten közölte, hogy Katarnak ad igazat a kérdésben, és a Nemzetközi Polgári repülési Szervezet (ICAO) felügyeli majd a tárgyalásokat az öt ország között.