A politikai bizonytalanság és a Maduro-rezsim hadseregének legutóbbi lépései miatt óvatosságra inti a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) az amerikai légitársaságokat.

A hivatal hétvégén adott ki egy pilótáknak szóló feljegyzést (NOTAM), amelyben arról tájékoztatnak, hogy felfüggesztették a kisgépes, magáncélú, valamint a kereskedelmi és a postajáratokat Aruba, Curacao és Bonaire légikikötőjéből, illetve a berepülés is tiltott. A venezuelai repüléstájékoztató körzetben az átrepülés engedélyezett.

Az FAA emellett közleményében azt írta, fokozott óvatosságot kér a 260-as és az alatti repülési szinten az üzemeltetőktől, mivel az elmúlt napokban fokozódott a politikai bizonytalanság. A Maduro-rezsim minden áron meg akarja védeni az ország szuverenitását, az amerikai és egyéb segélycsomagokat visszautasítja, sőt akadályozza. Ebben a helyzetben nagy az esélye annak, hogy egy kereskedelmi gépet félreazonosítanak, ahogyan vélhetőleg a Malaysia Airlines MH17-es járatával is történt.

Az FAA szerint a venezuelai hadseregnél nem szűkölködnek a légvédelmi rakétákból, ezek némelyike pedig képes lehet elérni a 25 ezer láb magasságot, vagyis a 250-es repülési szintet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hozzátették: bár a hadseregnek nem áll szándékában a civil járatok lelövése, de fennáll az esély arra, hogy a helyzet további romlása esetén partizánakciókat hajtanak végre.

Problémát jelent még az is, hogy a hadsereg rendelkezik GPS-jeladók blokkolására szolgáló eszközökkel, amelyekkel a drónos támadásokat akarják megelőzni, ez azonban interferenciát okozhat a kereskedelmi gépek rendszereivel.

Mint arról a hétvégén beszámoltunk, a Malaysia Airlines 17-es járatának lelövése óta a légitársaságok sokkal jobban odafigyelnek a konfliktuszónák feletti átrepülésre, bár hiányosságok még vannak.