Arculati terveket vár a Diamond Aircraft a DA50 típusú kisrepülőgépére, a profik és amatőrök előtt egyaránt nyitott versenyen három díjazott lesz gazdagabb értékes nyereményekkel.

Az osztrák repülőgépgyártó augusztus 14-ig várja amatőr és profi tervezők külső arculati terveit a DA50-es egymotoros kisrepülőgép festésére, a pályázaton nyertes terv mellett két további díjazottat is kiválasztanak, akiket szeptemberben értesítenek.

Illusztráció, DA-50-es egymotoros kisgép (Forrás: Diamond Aircraft)

Az első helyezett amellett, hogy tervét viszontláthatja a kisrepülőgép egyik gyártói példányán, sétarepülésen vehet részt másodmagával. A második helyezett a saját tervével díszített, 1:32 arányú DA50-modellt nyer, a harmadik pedig ajándékcsomagot vehet át.

A pályázat elfogadásához az oldalnézeti terv mellett kötelezően mellékelni kell még egy rövid, maximum 200 szavas leírást és bemutatást a festés ihletéséről és tervezéséről is.

Emellett előnyt jelent, ha perspektivikus és felülnézeti rajzot, valamint skicceket is mellékel a pályázó, profik esetében pedig háromdimenziós számítógépes grafikát is ajánlott beadni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A pályaművek értékelési szempontjai között szerepel az eredetiség mellett a megvalósíthatóság, és a megfelelés a műszaki korlátoknak.

Utóbbi értelmében két zónára osztották fel a repülőgépet: az elsőn maximum közepesen sötét színek használhatók, míg a másodikon szabadon alkalmazható akár a fekete is.

A részletes szempontrendszer itt olvasható el, a teljes kiírás megtekintésére, valamint pályamű leadására pedig itt van lehetőség.

A pályázat korántsem egyedi ötlet a cég részéről, néhány másik gyártó és légitársaság is hirdetett már meg hasonló versenyeket.

Legutóbb 2017-ben kapott nagyobb hírverést az egyik, amikor a Brussels Airlines adott lehetőséget a lelkes rajongóknak, hogy megtervezzék az ötödik belga ikont, vagyis a cég ötödik, különleges festésű repülőgépét.

A Brussels ezzel nemzetközi sikert aratott, összesen 1415 pályaművet kaptak, amelyek közül a „The Smurfs”, vagyis a „Hupikék Törpikék” fantázianevűt valósították meg, a Magyarországon is sikeres rajzfilmsorozatnak emléket állítva.