Táblagép segítségével helyettesíti a nyomtatáson alapuló fedélzeti kézikönyvet és a pilótáknak a járatok teljesítéséhez szükséges anyagokat és dokumentumokat a Wizz Air most bejelentett Electronic Flight Bag (EFB) megoldása.

Az új rendszer minden szempontból növeli a repüléstervezés hatékonyságát, emellett azzal, hogy jelentősen csökkenti a papírfelhasználást és az üzemanyag-fogyasztást, biztosítja a légitársaság szélesebb körű fenntarthatóságát – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a légitársaság.

Az új EFB-rendszerben minden Wizz Air pilóta egy iPadet kap, amelyen megtalálhatók lesznek a szükséges dokumentumok, illetve a repülési előkészületekhez, valamint a repüléshez szükséges alkalmazások.

Az újítás további előnye, hogy ezentúl a pilóták rendelkezésére álló információk és a repülési utasítások is valós idejűek lesznek.

(Forrás: Wizz Air)

Az EFB-re való átállás pozitívan hat majd a Wizz Air ökológiai lábnyomának, valamint szén-dioxid-kibocsátásának további csökkentésére is. Az új megoldásnak köszönhetően a légitársaság nem csupán évente mintegy hatmillió papírlapot takarít meg – ami több mint hatszáz fa megmentésének felel meg –, hanem a pontosabb repüléstervezésnek és a súlymegtakarításnak hála az üzemanyag-fogyasztás is jelentősen csökkenni fog.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülési tervek közvetlenül az indulás előtti újraszámításának lehetősége, illetve annak repülés közbeni optimalizálása évente 4500 tonna üzemanyag megtakarítását eredményezi, csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását több mint 14 000 tonnával. Ez a mennyiség évente 180 000, 80 kilogrammos utas tömegének, azaz 750 darab 239 üléses A321neo repülőgép súlyának felel meg.

A Wizz Air a zökkenőmentes átálláshoz e-tréningeket biztosít a pilótáknak. Az új megoldás bevezetésének és a papírok, a pilótafülkéből való eltávolításának céldátuma ez év vége.