Együttműködési megállapodást kötött az Air Berlin és az amerikai Jet Blue. New York, Boston és Orlando repterein keresztül a német légitársaság utasainak harmincegy városba kínálnak átszállási lehetőséget. A partnerség a közeljövőben tovább mélyülhet, tervezik a törzsutasprogramok összekötését is.

A320-as az Air Berlin törzsutasprogramja, a Topbonus reklámjával. Várhatóan közös pontgyűjtés- és felhasználás is lesz a két légitársaság között (Fotó: AIRportal.hu)

Miután az idei nyári menetrend életbe lépésétől felmondta a code-share egyezményt az American Airlines a Oneworld-légiszövetségben szintén tag Air Berlinnel, a német légitársaság új partner után nézett.

Bár az American az interline-megállapodást, tehát az egyetlen jeggyel való utazás lehetőségét meghagyta, az Air Berlin úgy tűnik, válaszként ettől is el kíván búcsúzni.

A napokban be is jelentették az eredményt, a Jet Blue-val kötöttek megállapodást – írja az atwonline.com portál.

A szerződés értelmében a Düsseldorfból és Berlinből New York-ba, Bostonba és Orlandóba közlekedő Air Berlin-járatok utasai harmincegy belföldi és regionális Jet Blue-célállomásra szállhatnak át egy jeggyel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az interline-megállapodás szeptember 12-től él, az Air Berlin kereskedelmi igazgatója, Götz Ahmelmann közlése szerint a közeljövőben tovább mélyítik a partnerséget, tervezik például a törzsutas-programok átjárhatóságát is. Vélhetően code-share egyezményt is kötnek majd nemsokára.

A legjelentősebb átszállóhely a New York-i Kennedy-reptér lesz, amely a Jet Blue legfontosabb központja. A megállapodás értelmében egyébként a következő átszállási lehetőségek állnak az Air Berlin-utasok rendelkezésére a három nagyvárosból:

  • New York – JFK: Bermuda, Bridgetown, Boston, Buffalo, Charleston, Fort Lauderdale, Los Angeles, Orlando, West Palm Beach, Portland, Rochester, Fort Myers, Santo Domingo, San Francisco, San Juan, Santiago, Syracuse, Jacksonville, Raleigh-Durham és Tampa
  • Boston: Atlanta, Buffalo, Baltimore, Washington-National, Denver, New York-Newark, La Guardia és JFK, Fort Lauderdale, Los Angeles, Orlando, Philadelphia, Raleigh-Durham és San Francisco
  • Orlando: Boston, Washington-National, New York-Newark, La Guardia és JFK, valamint White Plains
Harmincegy Jet Blue-járat lesz elérhető a német légitársaság utasainak (Fotó: Airbus)

Ahogy az AIRportal.hu is többször hírt adott róla, a súlyos pénzügyi helyzetben lévő Air Berlin kiutat keres a válságból, negyven gépét bérbe adta a Lufthansa-csoportnak, és két bázisára, Düsseldorfba és Berlinbe húzódott vissza.

Emellett nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a tengeren túli járataira, ezért szélestörzsű, A330-asokból álló flottáját bővíti az idén, és két új generációs A330-900neo is kerülhet a flottájába.

Ugyanakkor a berlini reptér kapacitásgondjai miatt ott is csökkentést jelentett be, és inkább főleg Düsseldorfra koncentrál.

Az Etihad-csoport résztulajdonában álló légitársaság jövője még így is bizonytalan, az arab holding ugyanis a saját stratégiáját is áttekinti, miután ott is nagyarányú veszteséget okozott az Air Berlin és az Alitalia gyengélkedése.