Péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen vakcinát kaptak – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közmédiának.

Szijjártó Péter azt mondta: lezárultak az Ukrajnával folytatott tárgyalások, a két ország a megállapodás értelmében elismeri egymás védettségi igazolványait.

A miniszter emlékeztetett: a kormány hetek óta tárgyalásokat folytat több országgal arról, hogy tegyék lehetővé a beoltott állampolgároknak az utazást.

Illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu)

Ezek a megállapodások néhány kivételtől eltekintve a kívántnál lassabban jönnek létre – mondta Szijjártó Péter, aki szerint “ezen nem kell csodálkozni”, hiszen Magyarország áll a legjobban Európában az oltással, és el kell fogadni, hogy az alacsonyabb átoltottságú országok “lassabban mozdulnak”.

Tudatta: a tárgyalások során fontos szempont volt, hogy a szomszédos országokkal jöjjenek létre minél hamarabb a megállapodások, hogy “az egymástól elszakított családok, barátok és közösségek minél előbb újra össze tudjanak jönni.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A miniszter hozzátette, hogy az egyeztetések tartanak, reményei szerint a következő hetekben újabb megállapodások születhetnek, azokról a tárgyalások lezárulása után tájékoztatást adnak.

Ukrajna mellett eddig Albánia, Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Georgia, Horvátország, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia, és Törökország fogadja el a magyar védettségi igazolványt, de egyes országok a plasztikkártya, vagy a mobiltelefonos QR-kód mellett más dokumentumokat, például az oltás típusát és dátumát tartalmazó orvosi igazolást is kérhetik. Eltérő szabályok vonatkoznak országonként a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülőkkel utazó kiskorúakra.

Emellett a kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően több más ország is olyan kategóriába sorolta hazánkat, amely lehetővé teszi a karantén és tesztmentes belépést a védettségi igazolvány meglététől függetlenül. Az egyes országok esetében érvényes beutazási szabályok a konzuli szolgálat weboldalán érhetők el.