Újabb 17,02 milliárd rúpiás (126,9 millió amerikai dollár) mentőövet nyújtott a hosszú idő óta súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Pakistan International Airlinesnak (PIA) többek közt állami bankgarancia formájában a pakisztáni kormányzat. Az eladósodott légitársaság privatizációs próbálkozását ezzel egyidejűleg visszavonta az új kormány, és szigorú állami felügyelet alá helyezte a céget.

A mentőcsomag közel 60%-a 75 millió amerikai dolláros bankgarancia formájában valósul meg az Arab News cikke szerint, amely lehetővé teszi a légitársaság számára, hogy kereskedelmi bankoktól, piaci feltételeknek megfelelően vegyen fel hiteleket.

A 17,02 milliárd rúpiás mentőcsomag mintegy két hónapnyi túlélést jelent a légitársaságnak.

A mostani már a második mentőöv az elmúlt fél évben, amellyel a kormány azt szeretné elősegíteni, hogy a légitársaság újra nyereségessé váljon és értékesíteni lehessen a céget.

Forrás: Wikimedia Commons

A kormány a bankgaranciák mellett még 40,8 milliárd rúpia készpénzt is elkülönítette a légitársaság megsegítésére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság szigorú állami felügyeletet kap, az állami vállalatok gazdálkodását ellenőrző testület vezetője maga az új miniszterelnök, Imran Khan lesz. A kormány új vezérigazgatót és elnököt is kinevezett a légitársaság élére.

Az előző kormány által idén elindított privatizációs folyamatot, melynek célja az lett volna, hogy a PIA még idén magánbefektetők kezébe kerüljön, ezzel együtt leállította az állam.

A légitársaság 2018 júliusig mintegy 3,3 milliárd amerikai dolláros adósságot halmozott fel, melyből 125 millió dollárt azonnal vissza kellene fizessen a külföldi hitelezőinek.