Pilóta akadémiát indít a Qantas, a húszmillió dolláros projektet azok után jelentették be, hogy a cég rekord féléves adózás előtti profitot ért el.

A társaság közlése szerint a 20 millió ausztrál dollárból megvalósuló pilóta akadémiában évente 500 pilótát szeretnének képezni, a toborzást a Qantas már megkezdte. Elmondásuk szerint ezzel szeretnének maguk is tenni a pilótahiányért, amelyre jobban sújtja nem csak az ország légiközlekedésének kétharmadát lefedő Qantast, de az egész térséget.

A Boeing legutóbbi számításai szerint 2036-ig 640 ezer új pilótára lesz szükség a világban, 40 százalékukra az ázsia-óceániai térségben vár munka. A régió ugyanis a világ légi utasforgalmának mintegy 37-40 százalékát adja, és a bővülés is itt a legnagyobb, mivel a nagy szigeteken a távolsági földi közlekedés alulfejlett. Emiatt viszont mindenki repülővel közlekedik.

A Qantas első Boeing 787-9-es Dreamlinere. Fotó: Qantas

A Qantas emellett közölte, hogy a 2014-óta tartó reorganizáció következtében a decemberrel végződött, 2018-as első pénzügyi félévben rekord adózás előtti nyereséget értek el, és az üzemi eredmény, vagyis a jegyek eladásából származó bevétel és a gépek üzemeltetéséből adódó kiadások mérlege is kimagasló volt.

Alan Joyce vezérigazgató tájékoztatása szerint az árbevétel 14 százalékkal 8,8 milliárd dollárra nőtt, az adózás előtti eredmény 14,6 százalékkal 976 millió dollárra javult, az adózott eredmény pedig 17,9 százalékkal 607 millió dollárra javult. Az értékelés szerint csak azért nem sikerült elérni a 2016-os rekord szintű, 688 milliós első félévi nyereséget, mert a Boeing Dreamlinerek bevezetése 120 millió dollárjába került az ausztrál cégnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.