Több nőt szeretne a pilótafülkékben látni a Qantas, ezért Alan Joyce vezérigazgató programot indított, célja, hogy a pilóták fele nő legyen.

A vezető a BBC Beyond 100 days című hírháttérműsorában azt mondta, globális átlagban a pilóták mindössze 3 százaléka nő, a Qantasnál ez az átlag majdnem a duplája, 5 százalék, de elmondása szerint még ez is rendkívül alacsony, ezért lépéseket tettek azért, hogy megváltoztassák a helyzetet. Megjegyezte, hogy a Qantasnál, a Qantaslinknél és a Jetstarnál ma 190 női és 3300 férfi pilóta dolgozik.

A Qantas olyan programot indít útjának, amely már a középiskolákban arra ösztönzi a lányokat, hogy olyan tárgyakat vegyenek fel, amelyek segíthetnek nekik a pilótává válásban. Ezt azzal magyarázta, hogy a pályaválasztás előtt, a gyökereknél kell elkezdeni a munkát. A cél, hogy a Qantas tíz év alatt megtízszerezze a női pilóták számát a légitársaságnál, és arányuk elérje az 50 százalékot.

A Qantas Airbus A330-200-asa. Fotó: Qantas

Jövőre a Qantas 300 pilótát vesz fel, már ezen lépés megtételekor növelni kell a női pilóták arányát – mondta hozzátéve, hogy 2018-ban 20 százalékkal emelnék arányukat a kadétok között. A lényeg – mondta -, hogy megerősítsék . nőkben a gondolatot, hogy ők is képesek pilótamunkát elvégezni.

Az ausztrál légitársaság már eddig is sokat tett a nemek közti egyenlőségért, az elmúlt egy évben ugyanis megduplázták női pilótáik számát a kadétképzésben, de Alan Joyce szerint ez koránt sem elég, ezért tesznek újabb lépéseket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Korábban Európában is több kezdeményezés indult hasonló céllal, az easyJet is az iskolákban kezdte el programja keretében meggyőzni a nőket, hogy jelentkezzenek pilótának. Az angol diszkont légitársaság a jelenlegi 5 százalékről 10-re szeretné emelni a női pilóták arányát. Sőt, a cég női mérnököket is szeretne alkalmazni.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!