Jobb utasforgalommal zárta a novembert az összes nagy európai hálózatos légitársaság, bár a Lufthansa jó eredményét az alacsony bázis is segítette.

Air France-KLM

 | © AIRportal.hu

A francia-holland légitársaság a regionális HOP!-pal kiegészülve 6,2 millió utast szállított, 4,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a járatok kihasználtsága pedig 1,4 százalékponttal 83,8 százalékra javult.

Az Air France-szal és a Hop!-pal 3,1 százalékkal, a KLM-mel 7,8 százalékkal repültek többen novemberben, mint tavaly ugyanilyenkor.

Az év eddigi részében a tavalyi év azonos időszakához képest 1,2 százalékkal több, 73,7 millió utast vettek fedélzetükre az Air France és a KLM járatai. (A Transaviával együtt a teljes forgalom 86,2 millió, +3,7 százalék)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Lufthansa

 | © AIRportal.hu

A teljes utasforgalom alapján legnagyobb Lufthansa a novemberi, hatnapos sztrájk ellenére 5,4 százalékkal növelte utasai számát, bár ehhez kellett az is, hogy a tavalyi bázis szintén egy munkabeszüntetés miatt alacsony legyen. A járatok kihasználtsága 0,7 százalékponttal 76 százalékra javult novemberben.

A sztrájk a csoporton belüli cégek forgalmában is meglátszik, mivel a Swissnél 4,3, az Austriannél 10,9 százalékkal javult a statisztika, az osztrákok soha nem mértek még ekkora mértékű bővülést.

A Lufthansa-csoport az év eddigi részében az Eurowings nélkül 84,7 millió utast fuvarozott (a diszkonttal együtt 101,8-at, 1,6 százalékkal többet), 1,6 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

International Airlines Group

 | © AIRportal.hu

Az IAG-hoz tartozó légicégek (British Airways, Iberia, Aer Lingus) az elmúlt hónapban 5,2 százalékkal 7,2 millióra javították utasforgalmukat, a járatok töltöttsége viszont 0,4 százalékponttal 78,9 százalékra mérséklődött.

A csoporton belül értékesített utaskilométerben mérve az Aer Lingus 16,3, az Iberia 3,4, a British Airways 0,7 százalékot javított teljesítményén.
A január-novemberi időszakban a társaság a 2015-ös év ugyanezen időszakához képest 6,4 százalékkal több, 93,6 millió utast fuvarozott.

Az IAG statisztikája azonban torzít, mivel a kumulált forgalomba beszámítja a diszkont Vueling adatait is, amelyeket külön viszont csak értékesített utaskilométerben ad meg. Ezért közöljük zárójelben a többi légitársaságnál is a diszkontokkal együtt számolt forgalmat.