A szlovák főváros repülőterére indulhatnak járatok Iránból, erről a szlovák RTVS csatorna számolt be hírműsorában.

A Mahan Air Airbus A310-es repülőgépe Münchenben. (Fotó: Kovács Gábor - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Mahan Air Airbus A310-es repülőgépe Münchenben.
(Fotó: Kovács Gábor – AIRportal.hu)

A pozsonyi repülőtér illetékesei a Mahan Air és a Meraj Air iráni magán kézben lévő légitársaságokkal tárgyalnak egy esetleges Teherán – Pozsony járatról.

Egy lehetséges járat létjogosultságát nem a Teherán és Pozsony között zajló közvetlen forgalom adja, hanem az osztrák főváros közelsége.

A bécsi Schwechat repülőtérre az Iran Air és az Austrian Airlines is teljesít járatokat Teheránból, így az iráni magánkézben lévő légitársaságok már nem (vagy csak nehezen és drágán) juthatnak leszállási engedélyhez.

A pozsonyi repülőtér, akinek üzletileg biztosan jól jönne egy ilyen járat, tehát alternatív megoldásként szerepel a két iráni légitársaság listáján.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Iparági források szerint

a Mahan Air légitársaság korábban érdeklődött egy esetleges budapesti járatnyitás ügyében is,
azonban – egyelőre – konkrét bejelentés nem történt a Teherán – Budapest összeköttetés megteremtése kapcsán.

Az Iran Air iráni állami légitársaság repülőgépei az ország elleni nemzetközi szankciók feloldásáig rendszeres vendégek voltak a budapesti repülőtéren. A járatok a legtöbb nyugat-európai repülőtéren nem tankolhattak, így visszafelé úton Budapesten szálltak le üzemanyagért.

Az 1992 óta működő, teheráni központú Mahan Air 54 gépes flottát üzemeltet. Flottájukban 14 darab Airbus A300 és 10 darab Airbus A310-300 mellett négy Airbus A340-300 és hét Airbus A340-600 gép is repül, utóbbiakat a Virgin Atlantictól vették át. A cég ezen kívül két Boeing 747-300-ast és 17 darab Avro/BAE146 regionális repülőgépet üzemeltet. A légitársaság több járatot is üzemeltet az Európai Unióba, köztük a németországi Düsseldorfba és Münchenbe is.

A teheráni központú Meraj Airlines 2010-ben kezdte meg működését, iráni viszonylatban az egyik legfiatalabb, 10 repülőgépes flottával rendelkezik. Járataikon 2 darab Airbus A300-600R, 3 darab Airbus A320-200, egy Airbus A321-200, egy Airbus A340-300, két Boeing 707-300C és egy Boeing 737-200 repülőgép teljesít szolgálatot a Wikipedia szerint.

A szlovák hírcsatorna tudósítása szerint a repülőtérnél szintén bejelentkezett a 2006 óta működő, szíriai Cham Wings Airlines, mely szintén járatokat indítana Pozsonyba, ha megkapnák az ehhez szükséges engedélyeket.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!