Teheránba repülte át Moszkvából egyik Airbus A330-300-asát az orosz nemzeti légitársaság, a repülőgépen az iráni Mahan Airnél végeznek karbantartást.

Az Oroszországgal szemben elrendelt nyugati szankciók miatt akadozik a légitársaságok nyugati gyártású polgári repülőgépeinek karbantartása és alkatrész-utánpótlása.

Az orosz RBSz üzleti lap beszámolója alapján az Aerotelegraph azt írta, hogy az Aeroflot RA-73700 (korábban: VQ-BNS) lajstromjelű Airbus A330-300-as repülőgépe az első szélestörzsű, amelyet az iráni Mahan Airhez küldtek karbantartásra, és ha a megrendelő elégedett lesz, akár további példányok javítására is sor kerülhet.

Fotó: AIRportal.hu

Információik szerint a szélestörzsű repülőgép futómű-nagyjavításra érkezett az iráni fővárosban működő karbantartóbázisra, ahol a munkákhoz szükséges anyagi háttérrel és tapasztalattal rendelkeznek. Az ütemezett karbantartást eredetileg a hongkongi Haeconak kellett volna elvégeznie, ám a nyugati szankciók miatt ez meghiúsult.

Irán légiközlekedése és légiipara kisebb megszakításokkal hosszú évek óta nemzetközi korlátozások alatt működik, amelyhez alkalmazkodva az ország kiépítette javítási és karbantartási képességeit.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A lap szerint az orosz UVT Aero légitársaság már javíttatta Bombardier CRJ 200-asait Iránban, illetve a Rossiya Airlines legalább egy hajtóművét is a Mahan Air szervizelte.