Október 27-én és 28-án az idén ötvenéves Tupoljev Tu-154-esé a főszerep az Aeroparkban és a Reptérlátogatásokon egyaránt, a Légiközlekedési Kulturális Központ szervezésében megrendezésre kerülő “Tu-154 Fesztiválon”.

Az LKK a típus első felszállásának, idei ötvenedik évfordulója alkalmából szervez két napos eseménysorozatot, amelynek keretében a látogatóknak először nyílik lehetősége megcsodálni a Malév egykori első, HA-LCA lajstromjelet viselő, nemrég megújult festésű Tu-154B-2 gépét.

Ritka együttállás, az LKK előteres Wartburgja és rampás Zsigulija a HA-LCA előtt (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A szervezők igyekeznek mindenki igényét kielégíteni, szombaton a típust szerető fotósok számára lehetőség nyílik a Dr. Fülöp András, egykori Malév főpilóta után elnevezett gép körbefotózására a 2-es, valamint történelmileg hű környezetben az 1-es terminál épülete előtt is.

Vasárnap a fesztivál második napján pedig sok mindent meglehet tudni a magyar polgári légiközlekedéshez és az egykori nemzeti légitársasághoz ezer szállal kötődő, mára legendássá vált típusról.

Egykori pilóták és légiutaskísérők mesélnek az Aeroparkban a HA-LCG lajstromú gép mellett és annak utasterében, valamint a reptérlátogatások túravezetőiként.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Még messzebb, a jetkorszak előtti időkbe is utazást tehetnek azok, akik felszállnak egy körre a világ egyetlen működő Liszunov Li-2-es repülőgépére, amely a megszokott rend szerint ezúttal is az 1-es terminál épülete elől indul, ahová a BKV által felújított, “Faros” Ikarus 55-el juthatnak el az utasok.

Október 28-án pedig lehet csatlakozni a kassai repülőgép-múzeumba szervezett buszos kiránduláshoz. A túra reggel Budapesten a Malév első Tu-154-esének fotózásával kezdődik az 1-es forgalmi előtéren, majd az Ikarus 250-es Malév autóbusz Kassára indul a résztvevőkkel, ahol egyebek mellett megtekinthetik az egykori szlovák Tu-154M típusú kormánygépet, melyet az elmúlt évben vontak ki a forgalomból