A Tupoljev Tu-154-es megszületésének közelgő 50., és a típus a Malév flottájában történt forgalomba állításának 45. évfordulója alkalmából megújult a magyar nemzeti légitársaság egykori első Tu-154-es repülőgépének festése.

A Tu-154B-2-es repülőgépet 4 évvel ezelőtt szerezte meg az Aeropark repülőgépmúzeumot üzemeltető Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK). A cég több a budapesti repülőtéren működő nagyvállalat összefogásával állította helyre a HA-LCA lajstromjelű repülőgép eredeti festését.

A repülőgép augusztus 22-én, szerdán reggel gördült ki a Lufthansa Technik Budapest ferihegyi hangárjából, ahol a festési munkákat végezték az elmúlt hetekben.

A repülőgépet információink szerint a budapesti repülőtér területén belül állítják majd ki, amint teljesen elkészül.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Közzétette: 50 years Tu-154 – 2018. augusztus 22., szerda

A HA-LCA lajstromjelet viselő Tupoljev Tu-154B-2-est Dr. Fülöp András, vállalati főpilóta 1973. szeptember 5-én repülte haza a ferihegyi repülőtérre és 1973. szeptember 12-én teljesítette első forgalmi útját a Malév korabeli festésében. A repülőgép 1991-ig szállított utasokat a nemzeti légitársaság útvonalhálózatán, majd áruszállításra alakították át. Az immár a Zsótér-féle Malév festést viselő törzsre Cargo felirat került. Két évvel későbbi utolsó útja egy gyakorló volt. Utána földi gyakorlatokban, a személyzet képzésében kapott szerepet. Hosszú évekig pedig a rendőrség kommandós egységei használták. 1995 óta a 13R futópályától balra egy félreeső, a repülőtéri élettől távoli bányaterület közelében állt. Az LKK a szövevényes tulajdonjogi háttér felkutatása után vette birtokba a repülőgépet. “LC-Aladárt” 2014. márciusában vontatták át a műszaki előtérre, majd később a kisgépes forgalmi előtér mögötti füves területen várta a megújulást.

Új külsőt kapott a MALÉV első Tu-154-es repülőgépe – az LKK 2018. augusztus 24-én kiadott közleménye

 

Szeptemberben lesz 45 éve, hogy megérkezett Budapestre a MALÉV első Tu-154-es repülőgépe. Emellett idén a legendás típus levegőbe emelkedésének 50. évfordulóját is ünnepeljük. A Légiközlekedési Kulturális Központ nagyszabású projektet indított a kettős jubileum alkalmából, és izgalmas programokkal tiszteleg a világszerte ismert és népszerű típus előtt.

 

1973. szeptember 5-én landolt Budapesten a Malév első, háromhajtóműves repülőgépe a Szovjetunióból. A HA-LCA lajstromjelű Tu-154-est 1991-ben teherszállításra alakították át, majd 1993-ban vonták ki a forgalomból. Ezt követően különféle földi képzésekben és gyakorlatokban kapott szerepet, majd félrevontatták. Ahogy a repülőtéren nevezték, „LCAladár” éveken át pihent a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér műszaki előterének szélén, 2014-ben került az LKK birtokába. Ezen a nyáron – hosszú előkészítő munka és alapos tervezés után – gördülhetett be a Lufthansa Technik Budapest hangárába, ahol több hétig tartó külső felújításon esett át, és visszakapta azt a jellegzetes festését, amellyel 45 évvel ezelőtt szolgálatba állt a Malévnél.

 

1400 négyzetméternyi felületen dolgoztak a szakemberek

 

Neves támogatók álltak a projekt mögé, köztük a Lufthansa Technik, amely a fényezéshez kéthetes hangáridőt ajánlott fel budapesti bázisán. A 25 éve leállított, 45 éves repülőgépet a Budapest Airport Kényszerhelyzeti Készültségének szakemberei mozdították meg és vontatták a Lufthansa Technik hangára elé. A külső felújítás a 48 méter hosszú törzs, a szárnyak és a vezérsíkok tisztításával és csiszolásával indult meg. A szakemberek archív rajzok és fotók, valamint eredeti színtervek alapján mérték ki, hogy hol, milyen maszkolásra van szükség a törzsön azért, hogy a Tu-154-esen visszaálljon a MALÉV 1973-as jellegzetes arculata. 1400 négyzetméteres felületet kellett lefújni és hengerelni. Csak szürke és fehér festékből több mint 220 litert használtak fel a munka során. A repülőgépen a legkiválóbb fényezőmesterek és a Lufthansa Technik szakemberei dolgoztak, valamint önkéntesek is közreműködtek abban, hogy a Malév első Tu-154-ese eredeti külsejével maradjon fenn az utókor számára.

 

Folytatódik a projekt

 

A repülőgép felújítása nem ért véget a fényezéssel. Az LKK szlovák, görög és orosz partneri kapcsolatainak, valamint a támogatóknak köszönhetően a jövőben számos fontos alkatrész érkezik a Tu-154-eshez külföldről: a szakemberek – a többi között – visszaszerelik a korábban eltávolított hajtóműveket, a pilótafülkébe és az utastérbe pedig a tervek szerint hamarosan eredeti műszerek és ülések kerülnek vissza.

 

„LCAladár” ősszel mutatkozik be a nagyközönség előtt

 

A 45 éves történelmi repülőgép szeptember 8-án az Aeropark által szervezett Malév-nap reptérlátogatásain mutatkozik be először, a nagyközönség és a külföldi repülésbarátok pedig október 6-7-én találkozhatnak vele, amikor a Légiközlekedési Kulturális Központ a típus első felszállásának 50. évfordulóhoz kapcsolódva Tu-154-es Fesztivált szervez.

 

A 154-es volt a Tupoljev első, kimondottan polgári célokra kifejlesztett repülőgépe. A tervezés 1963-ban kezdődött. Akkoriban még két koncepciót fontolgattak a mérnökök: az egyik elképzelés az volt, hogy az új repülőgép négy hajtóműves lesz. Az elemzések után végül a háromhajtóműves változat mellett döntöttek 1965-ben. A típus első felszállása 50 évvel ezelőtt, 1968. október 3-án volt, a sorozatgyártás pedig két évvel később kezdődött meg. A magyar légitársaság az első üzemeltetők közé tartozott, hiszen előtte csak az Aeroflot és a bolgár Balkan bővítette flottáját Tu-154-esekkel. A Malévnél az idők folyamán összesen 18 Tu-154-es repült. A 90-es években folyamatos volt a flotta modernizációja, és a Malév áttért a nyugati típusokra. A TU-154-est – 28 éves üzemelés után – 2001-ben vonták ki végleg a forgalomból.

Képgaléria és videó:

(Scroll down for English version!)A HA-LCA ma reggel kigördült a Lufthansa Technik Budapest hangárából. Az elmúlt…

Közzétette: 50 years Tu-154 – 2018. augusztus 22., szerda

Újjászületik a Malév első Tu-154-ese

Idén 50 éve, hogy először emelkedett a magasba minden idők legnépszerűbb szovjet repülőgépe, a Tu-154-es. 45 évvel ezelőtt pedig a Malév átvette első "nagyvasát", a HA-LCA-t. A kettős jubileumra a Légiközlekedési Kulturális Központ nagy erőkkel készül. Már csak néhány nap, és minden kiderül! 🙂 ✈️ 🎞 #Aeropark #Tu154 #Malév #reptérlátogatás

Közzétette: Aeropark – 2018. augusztus 18., szombat