November 11-én az argentínai Buenos Aires Jorge Newbery Nemzetközi Repülőterének közelében egy illetéktelen személy a légikikötő irányítótornyának frekvenciájára hangolta saját készülékét, és “felszállási engedélyt” adott ki az egyik járatnak.

A hatvanéves férfi az Aerolíneas Argentinas AR 1694-es számú, San Carlosba tartó járatának adott ki hamis felszállási engedélyt saját, amatőr rádiókészülékéről.

Illusztráció, az Aerolíneas Argentínas Boeing 737-700-asa.

Az elkövető által megadott adatok azonban, amiket az irányítónak egy ilyen engedély megadásakor el kell mondania, egyértelműen hibásak voltak, amit a járat pilótája is észlelt.

A személyzetnek végül sikerült ismét kapcsolatba kerülnie az illetékes légiforgalmi irányítóval, akinek jelentették a gyanús történéseket.

Az irányító azonnal riasztotta a repülőtéri rendőröket, akik nem messze az Aeroparque néven is ismert reptértől elfogták az amatőr rádióját a légiforgalmi frekvenciára hangoló, és arra ráadó férfit – írja az Airlinerwatch.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az incidens miatt a Buenos Aires-i repülőtér forgalma fél óráig teljesen leállt, egyetlen járat sem szállhatott fel vagy le.

Mint kiderült, a tettesnek 2009 óta van – kisgépes pilóta lévén – rádióhasználati engedélye is, így pontosan tisztában volt azzal, hogy mekkora zűrzavart képes okozni, aminek akár halálos baleset is lehet a vége. Ennek ellenére azzal védekezett, hogy tette csak egy ártatlan tréfa volt.

A férfi akár nyolc éves letöltendő börtönbüntetést kaphat, a hatóságok a kisgépes pilóta jogosítványát azonnali hatállyal bevonták, azzal az indokkal, hogy egészségügyi alkalmassága megkérdőjeleződött.

Az eset miatt az Argentin Légi Navigációs Vállalat (EANA) szigorította egyes szabályzatait, és a helyi rendőrség is komolyabban veszi a megelőzést, mivel a városban november végén G20 csúcstalálkozót tartanak, amelyre többek mellett az amerikai és az orosz elnök is ellátogat.