A rossz rádió, illetve a válasz-jeladó rossz kódja miatt a hatóságok úgy hitték, túszul ejtették a jetBlue New York-Los Angeles járatának pilótáit és utasait, majd a fedélzetre betörve látták, hogy téves riasztás volt.

A CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint a jetBlue 1623-as, New York JFK és Los Angeles közti járatát teljesítő, N989JT lajstromú Airbus A321-es rádiója meghibásodott, emiatt a légiforgalmi irányítók nem tudtak kommunikálni a járatot teljesítő pilótákkal.

A Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) tájékoztatása szerint a gép már a gurulás után épp a felszálláshoz állt sorban, ekkor tapasztalták, hogy valami probléma van a rádióval. A válasz-jeladó berendezés olyan kódot küldött a légiforgalmi irányításnak, amelyet akkor használnak, ha a gépen lévő utasokat és a pilótákat túszul ejtették.

A pilóták a transzponderen a 7500-as kódot sugározták (a rádióhibára, amely valóban fennállt a 7600-as kódot használják), a légiforgalmi irányítók pedig – mivel a rádió hibája miatt nem tudtak kommunikálni velük – joggal hihették, hogy tényleg géprablás zajlik, ezért azonnal riasztották a hatóságokat. A kommandósok egy halom autóval állták körbe az Airbus A321-est, akik betörtek a fedélzetre és közölték az utasokkal: mindenki dobja el a telefonját és kezeiket emeljék a magasba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az utasokat leszállították, miután átvizsgálták a járatot derült ki, hogy téves riasztás volt.

Az FAA és a légitársaság vizsgálja az incidenst.