Minden eddiginél több, összesen közel 4 ezer fegyvert foglalt le az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Ügynöksége (TSA) repülőtereken, átlagosan naponta 10,8 tiltott fegyvert koboztak el az utasoktól.

A TSA honlapján közölt statisztika szerint a tavaly megtalált lőfegyver 16,7 százalékkal több annál, mint amit 2016-ban találtak. A növekedés elsődleges oka, hogy egyre népszerűbb a rejtett fegyver viselése, illetve az utasforgalom növekedése is hozzájárult a romló statisztikákhoz. A lefoglalt fegyverek számának emelkedése nagyobb mértékű volt, mint amennyivel az utasforgalom növekedett, az ugyanis 4,5 százalékot nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

A szövetségi repülőtereken 2017-ben 771,5 millió utas ment át az utasbiztonsági ellenőrzésen, ez naponta több, mint 2 millió utast jelent. A TSA szakemberei a kézipoggyászokban hetente átlagosan 76,1 fegyverre bukkantak.

A összes fegyver közel 40 százaléka forgótáras volt, de ennél is meglepőbb, hogy döntő többségük, 84 százalékuk töltve volt. A legtöbb fegyvert, 245-öt a világ legforgalmasabb repülőterén, az atlantai Hartsfield-Jackson Nemzetközi Repülőtéren (ATL) kobozták el, a második helyen Dallas-Fort Worth (DFW) végzett 211 fegyverrel, a bronzérmes pedig a houstoni George Bush Nemzetközi Repülőtér (IAH) lett. Atlantában azért is ilyen magas a találati szám, mert Georgia államban a repülőtér területére is bevihető lőfegyver.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Összesen 239 repülőtéren találtak poggyászokban, vagy utasoknál fegyvernek minősülő tárgyat.

Sokszor ugyanis nem is lőfegyvert koboztak el az utasoktól, a TSA emberei gránátokat, lőport, egy esetben pedig egy doboz robbanószert találtak. Utóbbit egy katonánál találták, aki elmondása szerint teljesen megfeledkezett róla, hogy a táskájában egy halom bomba van.

A TSA idén is elkészítette a toplistáját a legfurcsább dolgokról, amiket az utasok a bőröndjükbe pakoltak. Ezek között találni speciális dobócsillagot, sarlót, csontból készült kést, fegyvernek látszó esernyőt, páncélszekrény zárszerkezetére erősített kézigránátot is.