Pizzát rendeltek a kanadai légiforgalmi irányítók a szomszédos szektorokban már három hete fizetés nélkül dolgozó egyesült államokbeli kollégáiknak. 

Légiforgalmi irányítók körében népszerű fórumon fotó is megjelent az egyik felhívásról.

A Nav Canadához tartozó több légiforgalmi irányító központ munkatársai pizzát rendeltek vacsorára az USA-ban a közigazgatás úgynevezett leállása miatt hetek óta fizetés nélkül dolgozó, a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) alkalmazásában álló kollégáiknak.

A jól szervezett akcióban a monctoni és ganderi irányítóközpontok a New York Centerben dolgozóknak, a montrealiak Bostonba és La Guardia repterére, a torontóiak Clevelandbe, a winnipegiek Grand Forksba és Minneapolisba, a vancouveriek pedig Seattle-be küldtek vacsorát az USA-beli kollégáiknak.

A két ország szomszédos légtereiben dolgozó irányítóközpontok állandó munkakapcsolatban vannak egymással, hiszen a határokon átlépő forgalmat egymásnak adják át.

A vancouveri irányítóközpontban még plakátokat is kihelyeztek, amiken arra hívják fel a figyelmet, hogy a dolgozók a szolidaritás jeleként és baráti gesztusként adakozzanak 5 dollárt az egyesült államokbeli kollégáiknak, akik fizetés nélkül is bemennek dolgozni, és még ilyen körülmények között is biztonságosan kezelik a forgalmat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Illusztráció. (forrás: Pizza Hut)

Mint korábban megírtuk, az amerikai közigazgatás a szükséges finanszírozás hiányában mintegy három hete leállt. Vannak azonban olyan elengedhetetlenül szükséges munkakörök, a légiközlekedésben például a légiforgalmi irányítóké, valamint a reptereken az utasbiztonsági ellenőrzéseket végző TSA-dolgozóké, akik nem tehetik meg, hogy nem veszik fel a munkát.

Az USA-ban több mint nyolcszázezer állami alkalmazott kényszerül arra, hogy immáron három hete fizetés nélkül dolgozzon.

A TSA kötelékében dolgozók közül egyre többen jelentettek beteget az elmúlt napokban, amely a repülőtereken a sorok hosszának növekedéséhez vezetett. Miami repülőterének üzemeltetője a helyzet kezelése érdekében például kénytelen volt lezárni az egyik terminált és átszervezni a forgalmat.