Az Európai Bizottság álláspontja szerint az Amadeus és a Sabre foglalási rendszereket biztosító cégek a légitársaságokkal és utazási irodákkal a versenyt korlátozó megállapodásokat köthettek, ezért vizsgálatot indított a testület. 

Hivatalos eljárást kezdeményezett az Európai Bizottság (EB) repülőjegy-kartell gyanúja miatt – olvasható a testület közleményében.

Az EB azt vélelmezi, hogy a foglalási rendszereket nyújtó Amadeus és Sabre versenyt korlátozó megállapodásokat köthetett légitársaságokkal és utazási irodákkal.

Kétségek merültek fel a foglalási rendszereknél (képünk illusztráció – Fotó: Budapest Airport)

A versenyhatósági vizsgálat a közlemény szerint azt fogja megnézni, hogy az Amadeus és a Sabre, illetve a légitársaságok és utazási irodák közti megállapodás korlátozta-e utóbbiak hozzáférését más jegyértékesítési rendszerekhez.

Ha így történt, az a tájékoztató szerint nehezítette újabb foglalási-értékesítési rendszerek megjelenését, növelhette a légitársaságok költségeit és így magasabb repülőjegyárakat eredményezhetett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint a közlemény felidézi, az Amadeus és a Sabre piacvezető a számítógépes repülőjegy-foglalási rendszerek piacán, amelyet GDS-ként (Global Distribution Systems) is ismerünk. Ezek a rendszerek összegyűjtik az információkat a menetrendekről, szabad ülőhelyekről, jegyárakról, és lehetővé teszik az utazási irodáknak, hogy összehasonlítsák a kínálatot.

Az uniós testület ezért azt vizsgálja, hogy a fent említett megállapodások megszegték-e az EU egységes piacának versenyjogi szabályozását.

A spanyolországi székhelyű Amadeus és az USÁ-ban bejegyzett Sabre az aero.de cikke szerint egyaránt elutasítja a feltételezést, de együttműködik az uniós testülettel. Közleményeik szerint mindenben a hatályos szabályozásnak megfelelően működnek, és állnak a vizsgálat elé, mert szerintük nem korlátozzák a versenyt.