A kormány szeretné, ha minden nagyobb város elérhető lenne legalább kisrepülőgéppel, ami Nyugat-Európában már mindennapos, és összefüggésben van a beruházásösztönzéssel – mondta pénteken Székesfehérváron a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI közlése szerint.

Magyar Levente a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén arról beszélt, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopát a megyei jogú városok hálózata adja, ezért a fejlesztésükben szeretne a kormány szorosabban együttműködni a helyi vezetőkkel.

Az államtitkár azt kérte a városvezetőktől, hogy készítsenek repülőtér-fejlesztési terveket vagy a már létezőket adják át a minisztériumnak – írta az MTI.

Az államtitkár mondanivalóját több portál is félreértelmezte, vagy félreérthetően tálalta. A kormány szándéka ugyanis nem a belföldi repülés felélesztése, avagy egyes nagyvárosok egymással való légi összeköttetése. Sokkal inkább a vidéki városok, régiók bekötése Európa gazdasági vérkeringésébe, ezáltal az ország Budapest-központúságának csökkentése. A vidéki regionális repülőtereknek a beruházások ösztönzésében, közvetve a régiók fejlesztésében és munkahelyek teremtésében van stratégiai szerepe.

Hasonlóan az első sorban az Audi gyár által használt Győr-Pér repülőtérhez, a nagy beruházóknak, gyárakat építő cégeknek szüksége lehet a vidéki ipari parkok, üzemek közvetlen légi összeköttetésére. Egyrészt így oldható meg hatékonyan az ingázó vezetők, szakemberek szállítása, másrészt a gyárak gördülékeny működéséhez időnként szükséges a sürgős áruszállítás (just in time cargo charterek).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emlékezetes, hogy a BMW is részben a repülőtér miatt döntött Debrecen mellett Miskolc helyett, a Mercedes gyár pedig hasonló okok miatt szorgalmazza a kecskeméti katonai repülőtér kettős használatúvá fejlesztését.

Illusztráció (Forrás: Dassault)

Amint arról beszámoltunk, nemzetközi kereskedelmi repülőtérré fejlesztené a Székesfehérvár melletti Alba Airportot, közismertebb nevén börgöndi repülőteret a kormány.

A Magyar Közlöny 2020. március 3-i, keddi számában megjelent 1069/2020. (III. 3.) számú kormányhatározat szerint a kormány döntött az Alba Airport repülőtér nemzetközi kereskedelmi repülőtérré fejlesztéséhez szükséges intézkedésekről. A megvalósításhoz szükséges intézkedésekről április 30-ig kellett benyújtani az előterjesztést, de azóta újabb hír nem került nyilvánosságra a témában.