A Ryanair utasforgalma nőtt a legnagyobb mértékben tavaly a három nagy európai fapados között, bár a járatlemondások erősen rányomták a bélyegét a cég év végi teljesítményére.

A Ryanair lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint bár decemberben csak 3 százalékkal nőtt a forgalmuk, az egész éves utasszám még 10 százalékkal meg tudta haladni a 2016-os teljes évit. Az ír fapados 129 millió embert fuvarozott járatain, a gépek átlagos töltöttségéről nincs adat, de az előző havi beszámoló alapján 95 százalék körül alakulhat.

Az angol easyJet bár tavaly az airberlin egy részének megszerzésével plusz piachoz jutott, de az első járat csak ma szállt fel, így sem a decemberi, sem az egész éves forgalomra ennek nem volt hatása. December 5,5 százalékkal nőtt a forgalom, a 12 havi gördülő utasforgalmi statisztika pedig azt mutatja, hogy az easyJet 2017-ben 81,6 millió utast fuvarozott, 9,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A jártok töltöttsége 1,6 százalékponttal 93 százalékra javult.

Bár abszolút számokban a Ryanair, arányaiban viszont a magyar kötődésű Wizz Air tudta a legnagyobb bővülést felmutatni, ennek oka részben az alacsonyabb bázisszám. A Váradi József vezette légitársasággal 2017-ben 30,9 millióan repültek, 21 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A gépek kihasználtsága a tavalyi 89,1 százalékhoz képest 2,3 százalékponttal nőtt és 91,4 százalékon állt december végével.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.